Poetsko veče

 

07.mart 2012.

JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu opštine Budva u povodu Osmog marta, Međunarodnog dana žena, organizovali su poetsko-muzičko veče u Modernoj galeriji.

Učešće Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Budva  u ovom poetsko-muzičkom programu ima za cilj afirmaciju i podsticanje ženskog stvaralaštva u okviru programa Akcionog plana za realizaciju aktivnosti na uspostavljanju rodne ravnopravnosti.

Tokom večeri, stihove su govorili stvaraoci iz Budve Slavica Asanović, Tijana Kotarac i Dalibor Banović, a u muzičkom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne i Srednje muzičke škole, klasa profesora gitare Pavela Aksamita i Nedeljka Pejovića, koji su  na gitari izveli tačke  Karkasija, Tarega, Baha i Turine. Učestvovali su: Boris Martinović, Anđela Bubanja, Matija Mitrović, Luka Nikolić i Marko Gaković.

Moderator poetsko mizičkog programa bila je Stanka Rađenović.Učesnici poetske večeri

Moderator programa Stanka Rađenović


Slavica Asanovi
ć, rođena 1973. u Kotoru. Završila pravni fakultet. Prvu zbirku pjesama “Nova linija sreće” objavila 1998. godine na Cetinju. Druga zbirka pjesama je u pripremi. Živi i radi u Budvi.


Slavica Asanović

DOM ZA IZGUBLJENE

Noćas otvaram vrata
za sve izgubljene duše,
za svakog kom lađa tone
i kome kule se ruše.

Noćas sam dom za izgubljene
za ptice što nemaju gnijezda,
noćas sam svetlost u tami
noćas sam jedina zvijezda.


Tijana Kotarac,
rodom Ćetković, rođena je u Kotoru 1971. godine. Osnovnu školu završila je u Budvi, a srednju školu i Pravni fakultet u Beogradu. Nižu muzičku školu je pohađala u Kotoru i u Budvi. Od samog osnivanja Radio Budve, sa 16 godina, ušla je u svijet novinarstva, da bi se nakon završenog fakulteta u potpunosti profesionalno posvetila svojoj najvećoj ljubavi. Nakon Radio Budve zapošljava se u TV Crne Gore kao novinarka i urednica Jutarnjeg programa, potom u Televiziji Budva, gdje od prvog dana radi na poslovima novinarke, glavne i odgovorne urednice televizije, urednice turističko-zabavne redakcije. Skoro 10 godina je bila dopisnica Radija Crne Gore iz Budve. Godine 2007. prelazi u Hotelsku grupu „Budvanska rivijera” na mjesto menadžera za odnose sa javnošću. Od decembra 2011. je savjetnica predsjednika Opštine Budva za odnose sa javnošću. Članica je Rotary kluba Budva. Tokom studiranja i nakon završenog fakulteta bila je aktivna kao saradnica u brojnim nevladinim organizacijama koje su se bavile ženskim pitanjima i ženskim pravima, posebno u beogradskom „Centru za ženske studije”. Piše poeziju od djetinjstva.


Tijana Kotarac

Ispirali su noćas ulice mjesecom,
A ja sam hvatala odsjaje po zidovima žutim,
Bila sam ponosna što mogu da oćutim
Tu igru
života sa paklenom djecom.

Svuda po sobi blijedo – bijele trake,
Sa likovima starim, poznatim i raznim.
Da li da se volim, ili da se kaznim?
Krv. Pesnice nisu ko zidovi jake.

Povukli su mjesec, mjesečevu vodu,
Ostali su prostori, čisti i bez sjaja,
Аl’ paklena igra, ко da nema kraja,
Odsjaji nikako ne žele da odu.


Dalibor Banovi
ć, rođen u Somboru 75. godine, odrastao u Apatinu.  Prvu pjesmu napisao sa 12 godina, objavljivao u časopisima i zajedničkim zbirkama knjiga, od kojih je posljednja pod nazivom Garavi sokak objavljena prošle godine, i u njoj su se našle pjesme više od 150 autora iz cijelog svijeta. lako ne voli nagrade i pohvale, nekoliko specijalnih nagrada dobio je za prozu. U posljednje vrijeme, pisanje poezije zamijenio je pisanjem proze, pa trenutno piše i roman, koji će, moguće, uzburkati naše tradicionalističke običaje. Kod pisanja, bilo poezije, bilo proze, voli da se dotakne emocije.


Dalibor Banović

ČEKAĆU TE

Poslaću ti komad
Mora Jadranskoga
Otkinutog od zidina
Budvanskoga grada,
Аl nikom ne reci
Jer dozna li Budva
Ljuti će se na me
Što joj kradem blaga.
Pričaću ti tajne
Toplog maestrala;
Kad nabora more
Tad priča nam i šapće,
Аl samo sam ja
Taj što razume,
Jer ko sluša vetar
Tajne saznavaće.
Ukrasiću ova slova
Narandžinom bojom,
Plodom sa drveta
Iz dvorišta moga
Pa sesti i čekati
Tebe da me nađeš
Na pločniku starog
Grada budvanskoga.

U muzičkom dijelu prvo je nastupio Boris Martinović, učenik III razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje u klasi Pavela Aksamita a izveo je tačku “Polka” P. Bačić.


Boris Martinović


Anđela Bubanja
, učenica V razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje u klasi Pavela Aksamita izvela  je Valcer “Las dos harmonitas” – Tarrega.


Anđela Bubanja

Matija Mitrović, učenik VI razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje u klasi Pavela Aksamita, izveo je polku Rosita od Tarege.


Matija Mitrović

Marko Gaković, učenik II razreda Srednje muzičke škole u klasi Nedeljka Pejovića izveo je Solares od Turina.


Marko Gaković

Luka Nikolić, učenik II razreda Srednje muzičke škole u klasi Nedeljka Pejovica izveo je Gigue a-moll – J. S. Bach.


Luka Nikolić

 

VIDEO ZAPIS DIJELA POETSKO MUZIČKOG PROGRAMA