Počinje šesti književni festival Ćirilicom

U organizaciji Narodne biblioteka Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore u utorak, 23. avgusta otvorićemo šesti književni festival Ćirilicom koji će trajati do 6. septembra. Ovogodišnji Festival otvoriće predsjednik Opštine Budva Milo Božović, a u ime Savjeta JU Narodna biblioteka Budve govoriće profesorica Marija Majkić. Otvaranje festivala će, zbog najavljenih vremenskih neprilika, biti upriličeno u Mediteranskom sportskom centru Budva u 21 čas. Nakon svečanog otvaranja, u Mediteranskom sportskom centru, nastupiće ansambl Kolo sa igračkom predstavom „Sokolova pesma“. Naredni programi Festivala planirano je da se ralizuju na Trgu između crkava u Starom gradu.

Ansambl KOLO pravi iskorak ka budućnosti. Sa ponosom predstavljaju „Sokolovu pesmu“, igračku predstavu u režiji eminentnog mađarskog reditelja i koreografa Gabora Mihaljija, direktora Mađarskog državnog ansambla MÁNE.
Bazirana na srpskom narodnom stvaralaštvu, folkloru, sa umjetnicima Ansambla KOLO u svim rolama, ova predstava preispituje i tretira rituale, običaje, vjerovanja, epsku i lirsku narodnu književnost, univerzalne simbole i prepoznatljive mitove kroz igru, pjesmu i muziku, a sa ciljem da i njih i nas spremi za budućnost.
„Sokolova pesma“ je bitan trenutak u istoriji Ansambla KOLO i kulminacija vrijednog rada u prethodnih sedam godina. Ova predstava je izraz njihove želje da sačuvaju tradiciju ali i da, ispitujući, istražujući i stvarajući unutar nje, otvore novi prostor za razvoj naše umjetnosti i obezbjede njenu sigurnu budućnost.
Idejni tvorac: Gabor Mihalji
Koreograf i reditelj: Gabor Mihalji
Kompozitor: Gabor Gera
Muzički urednik: Atila Gera
Scenograf: Đerđ Arvai
Kostimografkinja: Edit Suč
Dizajner svijetla: Zoltan Fodor
Video animacija: Žolt Korai
Asistenti koreografa: Zorana Mitrović, Milan Bačkulja, Beatriks Borbej, Mate Farkaš
Muzički asistenti: Mirko Milanović, Branka Bašić
Asistentkinja scenografa: Jovana Pešić
Asistentkinja kostimografkinje: Jelena Bojović
Izvođači: Igrači-pjevači i Narodni orkestar Ansambla narodnih igara i pesama Srbije KOLO
Gostujući umjetnici: Orkestar Bojan Kratić
Fotografkinja: Milica Novaković
Ulaz je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 4 =