Petrovac – Program “Pedagoški, umjetnički i naučni portret mr Ane M. Zečević

 

Crvena komuna - 5

 
 

PETROVAC – PROGRAM „PEDAGOŠKI, UMJETNIČKI I
NAUČNI PORTRET MR ANE M. ZEČEVIĆ,
TEORETIČARA MUZIKE IZ BEOGRADA“

 
 

Plakat Ana M. Zecevic

 

U petak 21. avgusta 2015. godine sa početkom u 21 čas, u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu na Moru, održan je program „Pedagoški, umjetnički i naučni portret mr Ane M. Zečević, teoretičara muzike iz Beograda“. Moderator programa bio je diplomirani arheolog Dušan Medin iz Petrovca, organizator mnogih kulturnih i naučnih projekata. O Ani i njenom radu su govorili dr Miroslav Miro Luketić iz Budve i akademik Radomir V. Ivanović iz Beograda. Umjetnički dio programa upriličila je studentkinja glume Jovana Todorović iz Budve, koja je govorila djelove iz pripovjetke „Kanjoš Macedonović“ Stefana M. Ljubiše i predstave „Skočiđevojka“ Maje Pelević. Prikazani su, takođe, i fragmenti TV opere „Paštrovski vitez“ (režija Arsenije Milošević RTB, 1982). Prisutnima se na kraju večeri obratila i mr Ana M. Zečević.

 

Dušan Medin, moderator - uvodna riječ

 

U program je pristutne uveo moderator Dušan Medin. Zahvalio se učesnicima programa, domaćinu Spomen domu Crvena komuna i JU Muzeji i galeriji Budve i njihovoj upravi, predstavnicima medija, kao i publici koja je došla da isprati ovaj skup. Zatim se Dušan posebno osvrnuo na detalje iz Anine bogate biografije, kao i bibliografije koja je vrlo široka i raznovrsna s obzirom na to da je u pitanju mladi istraživač. Između ostalog, pomenuo je da je Ana dugo sarađivala sa Paštrovićima i Budvom prisustvujući mnogim organizovanim okruglim stolovima, književnom večerima, te učestvujući u pisanju zbornika koji se tiču Paštrovića i njihove kulture.

 

Učesnici programa večeri Jovana Todorović, dr Miroslav Luketić, mr Ana M. Zečević, akad. Radomir V. Ivanović i Dušan Medin

 

Moderator je zatim dao riječ dr Miru Luketiću koji je održao simpatični, topli govor o Ani. Naime, dr Luketić je naglasio da on nije stručnjak u oblasti muzike, te da Anu vidi drugi put u životu, ali da smatra da je dobro upoznao kroz njene radove i angažmane, te preko društvene mreže Facebook. „Ja sam, možda, najstariji korisnik Facebook-a“, rekao je dr Luketić uz osmjeh te nastavio priču o tome kako ga Ana fascinira svojim fotografijama, odabirom muzike, te komentarima i dopisivanjima koje razmjenjuje sa njom. Dr Luketić je, takođe, naglasio da na taj način Ana koristi ovu društvenu mrežu u prave svrhe – preporučuje ljudima dobru i kvaltetnu muziku, prvenstveno, kao i druge sadržaje. Na kraju, poželio je Ani, pored profesonalne karijere u kojoj se maksimalno ostvarila, dom, porodicu i mirnu luku. To je uradio na poetski i, reklo bi se, najljepši način – recitujući pjesmu Marine Cvetajeve na ruskom, čime je aludirao na Anino razumijevanje ruske kulture i mentaliteta, s obzirom na dio života i njenog školovanja proveden u Rusiji.

 

Obraćanje dr Mira Luketića

 

Nakon dr Luketića, Dušan je dao riječ akadmiku Radomiru V. Ivanoviću, koji je govorio o značaju Aninog angažmana ne samo u oblasti muzike, već i u oblasti književnosti, dramaturgije, slikarstva… naveo je naslove više Aninih knjiga koje je napisala i priredila, ogleda i eseja naglašavajući da svaki od njenih radova nosi komparativističku crtu, pogotovo kad je književnost u pitanju, te da Ana na taj način, nije samo teoretičarka muzike, već kompletna umjetnica i naučnica koja je svoj život posvetila umjetničkom i kulturnom angažmanu. Posebno se osvrnuo na njene radove u kojima se prožimaju muzika i poezija i koji se bave poezijom Branka Radičevića, Laze Kostića, Alekse Šantića, te Jovana Grčića Milenka. Dodao je i da se Ana bavila muzičkim stvaralaštvom Vladana Desnice, za kojeg malo ko zna da je, i pored toga što je poznat kao književnik, bio i kompozitor. Naglasio je da Ana i slika i piše, da mnogo čita i istražuje, a pored svega toga svoj primarni posao – pedagoški u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, radi na najbolji mogući način. Nije krio ponos što ju je upravo on podržavao u svemu tome od početka, jer je on njen tetak i posmatra je kao svoje dijete, što je za neke od nas bilo vrlo prijatno iznenađenje.

 

Ana i Radomir

 

Nakon govora akad. Ivanovića, Dušan je najavio i Anu koja mu se zahvalila na tome što je organizovao ovaj skup u čast njenog rada koji traje već dvadeset godina. U svom govoru najviše se osvrnula na svoj pedagoški rad. Naglasila je da je njen posao ispunjava i da u njemu pronalazi insipraciju. Jovana Todorović, stud. glume, govori SkočiđevojkuBila je ponosna što je u publici primijetila i jednu od svojih bivših učenica, jer joj je to dokaz da svoj posao radi sa puno ljubavi, insprišući mlađe generacije sa kojima kasije održava prijateljske i saradničke odnose. Zahvalila se, takođe, dr Luketiću i akad. Ivanoviću na divnim rijčima hvale o njoj, kao i Jovani Todorović koja je umjetnički oplemenila ovo veče. Naglasila je da se nije nadala ovako bogatom i raskošnom programu, punom iskrenog emotivnog naboja, jer je prvobitno došla u Tivat i Petrovac da odmori i da uživa u kupanju i plaži. Dušan ju je ovim predlogom zatekao, ali i prijatno iznenadio idejom o programu kojim bi se obilježio njen dvadesetogodišnji angažman i brojne paštrovske teme kojima se bavila tokom svog stvaralaštva (Ljubišino Ana i Jovanadjelo kao inspiracija muzičkim stvaraocima, opera „Paštrovski vitez“ Mihovila Logara, kompozitor Branko Zenović i njegov opus, muzički i drugi motivi u poeziji Stefana Mitrovića…). Dušan Medin je zatvorio program lijepom riječju o širenju kulture i organizovanju što više ovakvih skupova na kojima se omogućava razmjena finih stvaralačkih iskustava. Poklonio je Ani Zečević buket cvijeća u znak zahvalnosti i pozdravio goste.

Na samom kraju večeri Ana nam se „odužila“ i zahvalila na toplom prijemu, zasvirala na klaviru i, zajedno sa dr Luketićem  i akad. Ivanovićem otpjevala ruske romanse i crnogorske lirske pjesme. Pristuni su ovo prijatno iznenađenje s oduševljenjem pozdravili i priključili se neformalnom programu večeri koja se završila uz pjesmu i lijepe emocije.

Muzika i pjesma su najbolji dokaz kako umjetnost pozitivno utiče na ljude, oplemenjuje ih, zbližava i inspiriše. Mr Ana M. Zečević je pravi reprezent umjetnosti u tom smislu.

 

Akad. R. V. Ivanović i Ana M. Zečević pjevaju crnogorsku pjesmu Čobanine lijepa đevojko

Ana M. Zečević za klavirom

Dr Miroslav Luketić je izveo rusku pjesmu

Dio posjetilaca večeri

 
KRATAK IZVOD IZ BIOGRAFIJE MR ANE M. ZEČEVIĆ

Ana M. Zečević rođena je u Beogradu 1972. Osnovnu i srednju muzičku školu pohađala je u Moskvi i Beogradu. Diplomirala je na odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorislave M. Vasiljević. Magistrirala je na Katedri za teoriju muzike 2009. godine u klasi redovnog prof. Miloja Nikolića sa tezom „Veza dramaturške uloge i muzičkog oblika horova u operama Petra Konjovića“. Aprila 2012. godine, u klasi prof. Ire Prodanov – Krajišnik, prijavila je doktorsku tezu pod nazivom „Laza Kostić i muzika“, na Univerzitetu umetnosti u Novom Sadu. Radila je u Osnovnoj školi „Stevan Sinđelić“ u Beogradu kao nastavnik muzičkog obrazovanja od 1994. do 1996. godine. U narednom periodu radila je kao profesor teorijske grupe predmeta, zabavišta i hora u muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“, takođe, u Beogradu. Od 2001. godine stalno je zaposlena u Srednjoj muzčkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, gdje obavlja dužnosti pomoćnika direktora i profesora teoretskh predmeta. Autorka je mnogih knjiga, ogleda i eseja. Živi, istražuje, piše, svira i slika u Beogradu.

 

Priredila Katina Jovanović,
prof. književnosti iz Petrovca
 

Autori fotografija
Miroslav – Mirko Grubić i Dušan Medin