Petrovac – Predstavljen roman „Kastigulja“ autorke Jasenke Lalović


Prvo predstavljanje trećeg dijela triologije „Brda od pelina“ autorke Jasenke Lalović, pod nazivom „Kastigulja“, održano je sinoć, 13. aprila, dok će drugo veče promocije biti održano večeras, 14. aprila 2021. godine sa početkom u 19 časova, u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve). U programu, pored autorke, učestvuje profesorica književnosti Katina Jovanović, a moderatorka je Milica Stanić Radonjić.

             Na početku večeri se obratila moderatorka Milica Stanić Radonjić, koja je istakla da vjeruje da nas posle posebno teškog perioda za kulturu, čeka kulturno bogato i raznovrsno proljeće i ljeto, i zahvalila publici zbog poštovanja propisanih epidemioloških mjera: „Večeras ćemo pričati o našoj Kastigulji koja živi u Reževićima, njeni preci su u Spiču, Kotoru i Budvi. Pričaćemo o njihovoj priči sa druge strane istorije o kojoj Jasna piše, i opisuje našu istoriju u malom, odnosno mikroistoriju koja otkriva sve ono što je jedna duša morala da iznese i izdrži, svako radovanje koje je odavao samo osmjeh u uglu usana, i svaku tugu koja se duboko potisnula kako dostojanstvo svakodnevnice ne bi trpjelo. Priča o ženi, ali i muškarcima, sa potpuno novom perspektivom.“

            Nakon toga se obratila Katina Jovanović, profesorica književnosti koja je dala stručni osvrt na djelo. Govorila je simbolici pelina, kao i činjenici da su u ovom, trećem dijelu triologije „Brda od pelina“ više zastupljeni muškarci u odnosu na prethodna dva djela, i da je zapravo ovaj roman priča o muškarcima iz ženskog ugla. Autorka Jasna Lalović je u svom obraćanju zahvalila svim prisutnim, i izrazila zadovoljstvo zbog prilike da roman bude predstavljen publici u izazovnim epidemiološkim vremenima. U toku večeri, sve tri učesnice su čitale odlomke iz romana.

            Na kraju večeri, usledilo je potpisivanje knjige za brojnu zainteresovanu publiku.

           
Fotografije: Miroslav Grubić (JU Muzeji i galerije Budve)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 13 =