Petrovac – Otvorene dvije izložbe i održano autorsko veče

 

 

U utorak, 8. maja 2018. godine, u donjoj sali galerije „Marko Krstov Gregović“ otvorena je samostalna izložba slika umjetnika Todora Živaljevića Veličkog. Posjetioci su imali priliku da vide 20 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu, sa pejzažom kao dominantnim motivom. Prisutne je, u ime Ustanove, pozdravila i upoznala sa konceptom programa Dragica Ćetković, galeristkinja iz „Crvene komune“. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, muzejska savjetnica iz JU Muzeji i galerije Podgorice, koja se publici obratila sljedećim riječima: „Todor Živaljević Velički već više decenija bavi se slikarstvom. Usavršio je prefinjenost pejzažnog slikarstva u maniru poetskog intimizma. Glavne odlike njegovog slikarstva su zadržana čvrstina forme, potez u rasponu od impresionistički kratkih, do širokih i pastuoznih; modelovanje kontrastima prigušenih valera i koloristički izraz slike u rasponu od žućkasto-narandžastih, oker, do sivih i plavo-zelenih tonova. Pomoću boje, koja je ponekad nanesena u tankim slojevima širokih poteza usljed čega djeluje posno, sprovedena je rafinirana gradacija valera. Shodno impresionističkim idealima, tamne sjenke su ovdje razbijene i svedene na isprekidane, spontane, kratke nanose boje. Preovlađuje prigušeno kolorističko shvatanje slike. Sve odiše lirskim, pomalo melanholičnim štimungom, uz poniranje u psihologiju predjela, tako karakterističnim za Živaljevićevo slikarstvo. Zahvaljujući ovakvom postupku, kao izlaganju motiva u kojem je prisustvo ljudske fugure samo nagoviješteno, slika je dobila posebnu draž: sa jedne strane, prisutan je osećaj spokoja, metafizičkog mira, dok u isto vrijeme svaki dio slike prožima živo treperenje blage svjetlosti. Već je očigledno da slikanje pod vedrim nebom predstavlja osnovni  slikarski kredo Todora Živaljevića Veličkog“.

II         Nakon otvaranja ove izložbe, u gornjoj galeriji Spomen doma „Crvena komuna“  otvorena je grupna izložba slika članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore. Na ovoj izložbi svoje radove različtih tema i motiva predstavilo je 26 umjetnika. U pitanju su slike srednjih formata, rađene tehnikama ulje na platnu, pastel i akrilik na platnu. Izložbu je otvorila Snežana Jovanović Đurašević, članica Udruženja, sljedećim riječima, podsjećajući na istorijat nastanka ove organizacije: „Polazeći od Danteove misli da lepota opušta, budi dušu i tera na razmišljanje i delovanje, večeras se svima nudi prilika da uživamo gladajući ova dela, kao što su su ih umetnici stvarali sa uživanjem. Podsećam da je izvorna likovna umetnost počela aktivno da učestvuje na umetničkoj sceni Crne Gore od 1973. godine organizovanjem prve zajedničke izložbe u galeriji Santa Marija in Punta u Budvi. Početkom 1974. godine zvanično postaje Udruženje samoukih slikara i vajara, a nakon izložbe u Plavom dvorcu na Cetinju menja ime u Udruženje izvornih likovnih umjetnika Crne Gore, pa sve do 2012, kada se registruje pod sadašnjim nazivom – Udruženje likovnih umjetničkih stvaralaca. Tokom ovih 45 godina, pod rukovodstvom više predsednika, organizovano je mnogo kolektivnih, kao i samostalnih izložbi pojedinih članova u zemlji i inostranstvu.“ Jovanović Đurašević se, potom, osvrnula i na misiju i motive članova Udruženja da stvaraju likovnu umjetnost: „Članovi Udruženja nemaju akademska zvanja iz oblasti likovne umetnosti, jer su to ljudi različitih zanimanja, nivoa obrazovanja, starosne dobi, mesta rođenja, različitih nacionalnih, političkih i religioznih osećanja, ali njihova stvaralaštva dolaze iz srca iduše bazirana na talentu i ličnom naporu da ostvare svoje snove ne vodeći računa o umjetničkim pravilima i pravcima. Oni svojim delima na svoj način pričaju svoju priču. Zato vas sve pozivam da izložene slike ne posmatrate i ocenjujete strogim umetničkim očima i kritikama, već da pokušate shvatiti sa koliko napora je umetnik-amater uspeo da stvori delo, da nešto pokaže, pa čak i da skriveno pouči“.

Obije izložbe će biti otvorene do srijede, 23. maja.

 

III       U sklopu sinoćnjeg programa održano je autorsko veče umjetnika Todora Živaljevića Veličkog. Razgovor sa autorom vodio je Ranko Pavićević, novinar i publicista iz Budve. Teme razgovora bile su usmjerene na stvaralaštvo autora, s posebnim akcentom ne knjige poezije koje su mu objavljenje tokom posljednje tri godine: „Molitva za rod moj Velički“, „Metoh i Ja“, „Zaboravu uprkos“ i „Omaž Milošu Crnjanskom“.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 2 =