Petrovac – Otvorena izložba slika Đorđa Rašovića „Evolution”

 

 

U subotu,  29. septembra, 2018. godine, u galeriji „Marko Krstov Gregović” u Spomen domu “Crvena komuna” (JU Muzeji i galerije Budve) u Petrovcu, otvorena je izložba slika Đorđa Rašovića pod nazivom „Evolution”.
Prisutne je u ime JU Muzeji i galerije Budve, pozdravila Dragica Ćetković, muzejska pedagoškinja, koja je prisutnoj publici poželila dobrodošlicu i prenijela pozdrave od potpredsjednika Opštine koji sa otvaranja izostao iz opravdanih razloga.

U daljem izlaganju govorila je o Đorđevom stvaralaštvu, izložbama, biografiji i nagradama: „Đorđe Rašović završio je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje 2010. godine. Izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je nekoliko nagrada.  Priredio je 5 samostalnih izlozbi u Crnoj Gori. Član je Udruzenja likovnih umjetnika Crne Gore. Živi i stvara u Podgorici”. Nakon toga, Ćetković je pročitala dio teksta istoričarke Maje Dedić: „Bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko-životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportreti prekriveni sjenama i maskama, priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje. Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela i ponašanjem dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života. Oni nijesu lišeni osjećajnosti – životinjska lica govore, oblače ljudska odijela, prepuštaju se porocima, svakodnevnim uživanjima, odmoru, kuvanju, roštiljanju, strasti ljubavi, kupanju, igranju golfa… Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza. Umjetnik ih smiješta u različite kontekste, dok pozadina varira od pejzaža do neobičnih enterijera.”

Izloženo je 30 slika rađenih u tehnici ulje i akrilik na platnu, srednjeg i većeg formata. Izložba će biti otvorena do 9. oktobra.

Ovaj događaj je realizovan u okviru manifestacije međunarodnog karaktera „Dani evropske baštine“, koja se ove godine realizuje pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“. Događaji u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ u Budvi i Crnoj Gori su realizovani u periodu od 21. do 30. septembra i njihov koordinator je bio Dušan Medin.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − one =