Petrovac – Otvorena izložba „Perforacije“ Slobodana Tomića

 

 

17.08.2018.

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve), otvorena je site-specific izložba  „Perforacije“  doc. art Slobodana Tomića, akademskog grafičara iz Splita. Izložbu je 16. avgusta otvorila mr Milena Živković, akademska grafičarka sa Cetinja. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović, akademska vajarka.

Na početku programa se, u ime Ustanove, obratila mr Milica Stanić Radonjić, poslovna sekretarka, koja je bliže upoznala prisutne sa samom izložbom i najavila mr Milenu Živković koja je izložbu i otvorila.

Slijedi izvod iz obraćanja mr Milene Živković: „U prvom susretu sa radom „Perforacije“, preplavio me osjećaj da je Tomić intuitivno kreirao san kolektivne svijesti svih nas, san o paloj prirodi čovjeka, o istinama one tamne strane civilizacije. U prvom gledanju video rad me podsjetio na numeru grupe Pink flojd – „Another brick in the wall“. U tom spotu postoji jedna od istina ovog svijeta. Posmatrajući te hramove u video radu, koji odaju utisak prapočetka i futurističkog u istom trenutku, kao spojena tacka a. i .b, neugodnost je melaholična. Posebno su me dirnule te kvadratne glave, kao neki novi oblik realizma, one su me najviše uplašile, ali isto tako me duboka sjenka u svim kadrovima utješila, nije to sjenka svijetla vec sjenka svjetlosti sunca i  mjeseca, a kad ima sunca ima i nade…Na neki nepoznat način me dirnulo sve ovo, kao da je podiglo prašinu mog nesvjesnog, onog Jungovskog podzemlja, i nakon ovih Tomićevih nijansi istine se lično osjećam više živom, tužno i srećno i istom trenutku, valjda je to taj balans u ovoj manifestaciji života“.

Ova site-specific izložba Slobodana Tomića sadržala je tokom sinoćnjeg otvaranja i projekciju animiranog filma „Perforacije“ (9:28 min, 2018) i instaliranih mobila – otisaka na folijama. Film je bio projektovan na centralni zid galerije. Mobili – otisci kadrova iz filma bili su postavljeni uz ostale zidove, djelimično i po ostalom prostoru galerije. Naziv filma „Perforacije“ sugeriše krhkost civilizacije, a sam film nema klasičnu naraciju i sastavljen je od pet kratkih filmova: „Temple“, „Decline“, „Exodus“, „Death Factory“ i „Necropolis“.

Izložba će biti otvorena za javnost do 27. avgusta.

Autor fotografija iz priloga je Miroslav Grubić (JU Muzeji i galerije Budve).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + eighteen =