Petrovac – Održana promocija knjige “Zapisi i pričanja”

 

 

U neđelju, 19. novembra 2017. godine, u sklopu programa Dana Opštine Budva u Petrovcu je promovisana knjiga Miroslava Luketića Zapisi i pričanja.

Organizator promocije, Narodna biblioteka Budve je ujedno i izdavač ove  publikacije objavljene u avgustu ove godine povodom  dvostrukog jubileja- devedesetog rođendana i šezdesetogodišnjice rada Miroslava Luketića. U Petrovcu su o knjizi govorili dr Predrag Zenović i mr Božena Jelušić.

MIROSLAV LUKETIĆ je rođen u Budvi, 1927. godine.

Građansku školu završio u Budvi; maturirao i završio Artiljerijsko vojno učilište u Sovjetskom Savezu; diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu; doktorirao u Pragu. Viši naučni saradnik, savjetnik. Učesnik NOB-a; oficir Sovjetske armije. Radio u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju; direktor Kulturnog centra u Budvi; direktor Istorijskog arhiva u Budvi. Autor više knjiga i priloga u serijskim publikacijama.

Živi u Budvi.

Dr Predrag Zenović je govoreći o strukturi knjige Zapisi i pričanja u kojoj se autor u prvom dijelu pojavljuje  kao glavni lik, a u drugom kao pripovjedač da bi na kraju ustupio mjesto pripovjedača unuku Luki  istakao da je ona “svojevrstan  omaž tezi Rolana Barta da autora nema, te da tekst govori silinom sopstvene, unutrašnje logike. Zapisi iz Rusije, prvi dio knjige, prema načinu prikazivanja imaju osobinu književnosti, a prema predmetu pripadaju nauci.

U Đedovim pričanjima se poput kakvog etnološko-arheološkog muzeja, nalik Muzeju nevinosti Orhana Pamuka ređaju literarni eksponati: demižana, krojački salon Napredak, Brod Karlota, Šugarela, kuća u Njegoševoj 4, vrijedna vinčersterka i tajno kućište kojeg više nema- ističe Zenović dodajući nadalje da je “tajno skrovište  po mom viđenju upravo simbol autorove poetike, njegovog viđenja književnosti i stvaranja: Ovo kućište je bilo jedino mjesto gdje sam mogao biti sam sa sobom, gdje me niko ne vidi, ne čuje, ne kontroliše, gdje sam mogao zamišljati drugačiji svijet od stvarnosti; svijet opisan u scenama omiljenih romana, gdje sam se mogao poistovjećivati sa junacima tih knjiga, gdje sam mogao mašti davati krila, gdje sam u ludim godinama misaono stvarao slike ljepote i ljubavi, gdje sam doživljavao vrhunac zadovoljstva pjesme nad pjesmama. Skrovište je bila moja tajna, moja sloboda. Integralno izlaganje Predraga Zenovića je u video zapisu.

Mr Božena Jelušić  je istakla da je Miro Luketić “vitez našeg grada” koji je uvijek za naš grad nešto činio, a 1972. godine kada je došao na čelo Kulturnog centra mnogo je učinio da Budva dobije jednu kulturnu fizionomiju institucije kulture, da se počne sakupljati i arhivska građa i sjećanja o Budvi, da se počnu formirati i institucije i oforme Dani muzike, da grad počne živjeti na jedan način pune kulturne svijesti i samosvijesti. Kao istoričar, Miro Luketić je poželio da sve što je važno za Budvu nekako ostavi u nasljeđe Budvanima. ”Kao istoričar  Miro Luketić je postmodernista, on je istoriju jednog vremena govorio na način ličnog života, ličnog doživljaja i iskustva i tu je taj Mirov postmodernistički manir koji postaje istorija kao priča ne o vremenu već o  čovjeku. Zapisi i pričanja velikim dijelom govore o Rusiji i sa ljubavlju prema Rusiji, a završavaju se lingvom frankom našeg vremena, engleskim jezikom” – naglasila je Jelušić poredeći ovu knjigu sa brodom u oluji, koja je pronašla srednji put, tu mjeru i čini se da je na svoj način njenom kompozicijom i ovim spojem, Miro taj postmodernizam na najbolji način demonstrirao.  Integralno izlaganje Božene Jelušić je u video zapisu.

U ime izdavača i organizatora promocije JU Narodna biblioteka Budve, obratila se Stanka Stanojevića ističući da je za Narodnu biblioteku bila velika obaveza ali i čast da objavi knjigu “Zapisi i pričanja” Miroslava Luketića. Radi se o svestranom autoru čiji značaj prevazilazi ne samo granice Budve i Crne Gore, nego i znatno šire. Više u video zapisu.

Na kraju predstavljanja obratio se autor knjige dr Miroslav Miro Luketić. Zahvalio se učesnicima promocije, izdavaču i pośetiocima. Ispričao je priču “Ona” koja se nalazi u knjizi “Zapisi i pričanja”.

Program je muzičkim nastupom uljepšala Milica Srzentić, učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva.

 

POŚETIOCI NA PROMOCIJI KNJIGE

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 5 =