Petrovac – Jednodnevna izložba “Moja majka i ja” autorke prof. Gordana Medin


U Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu, u subotu 26.avgusta sa početkom u 19 časova otvara se jednodnevna izložba fotografija pod nazivom “Moja majka i ja” autorke Gordane Medin, profesorice na Univerzitetu Crne Gore.

Prenosimo autorkin koncept izložbe:

Izložba kroz niz fotografija većeg formata, sa selektivnim izborom osmjeha koji se transformiše kroz proces starenja,  ima za cilj da podigne svijest društva o problemu demencije i Parkinsonove bolesti.

Izložba je na neki nacin i provokacija na temu pojedinačnih percepcija bolesti,  smrti, invaliditeta sa posebnim osvrtom na definiciju digniteta koji postavlja/definiše drustvo ili staratelji (kroz percepciju predrasuda) a koje je možda mnogo drugačiji u očima i umu onih sa kojima je u vezi taj digntet koji “branimo” izolacijom i isključivanjem iz društva. 

Kroz izložbu fotografija i prizmu osmjeha koji prate mladost i staranje, izložba predstavlja provokaciju predrasudama o bolesti i postavlja niz pitanja drusšvenoj zajednici koja se odnose na probleme staranja i isključivanje  iz zajednice a sa ciljem “čuvanja” njihovog “digniteta”. 

Izložba “Moja majka i ja”  poziva posjetioce da zajedno ispitamo  pitanja koja se tiču tijela koja stare, pate i umiru.  Uvučeni u privatne i intimne prostore ovog haotičnog i neurednog procesa raspadanja uma i tijela, izložba otvara prostor za razmišljanje o tragedijama i paradoksima života i smrti.

Izložba poziva posjetioce da izaberu  sopstveni dijalog sa izložbom, i da ospore svoje razumijevanje “nedoličnog”, “netipičnog” tijela koje “ne sluša” (i  uma koji se sve više odvaja od tijela ustupajući prostor “strancu” u njima), i da razmisle o tome kako  bolest oblikuje identitet i bolesnika, ali i članova porodice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + four =