Petrovac – IV Međunarodno bijenala akta „Marko Krstov Gregović“

 

 

U neđelju, 2. septembra 2018. godine, u galeriji „Marko Krstov Gregović“ Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu (JU Muzeji i galerije Budve) upriličena je svečana ceremonija dodjele nagrada i otvaranje izložbe radova sa IV Međunarodnog bijenala akta „Marko Krstov Gregović“. Međunarodno bijenale akta organizovano je nakon decenije pauze. Selektor i autor izložbene postavke Bijenala bio mr Dragan Mijač Brile, akademski vajar, kustos Spomen doma „Crvena komuna“.

Programu svečanog otvaranja izložbe prisustvovali su, između ostalih, i predstavnik Ministarstva kulture Crne Gore (Petar Kovačević, savjetnik za likovnu umjetnost), direktor Turističke organizacije Opštine Budva, Mladen Franović, kao i brojni posjetioci iz zemlje i inostranstva, te mnogi turisti. U muzičkom djelu programa je nastupio Tibor Nađ, gitarista iz Novog Sada.

Na samom početku večeri, u ime JU Muzeji i galerije Budve, poslovna sekretarka mr Milica Stanić Radonjić pozdravila je brojne prisutne i bliže ih upoznala sa karakterom Bijenala akta, istakavši da je nakon velikog odziva umjetnika širom svijeta i selekcije, između čak preko 600 pristiglih prijava, izabrano 130 radova koji će u tri galerijske sale „Crvene komune“ biti izloženi do 28. septembra 2018. godine.

Nakon toga dala je riječ direktorici JU Muzeji i galerije, mr Luciji Đurašković, koja je, pored ostalog, istakla: „Petrovačko Bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ predstavlja jedinstvenu kulturnu manifestaciju međunarodnog karaktera začetu od strane umjetnika mr Dragana Mijača Brileta još davne 2004. godine, a koja svoje idejne korijene ima u jednom od prvih aktova u crnogorskom slikarstvu koji je, krajem XIX vijeka, uradio Petrovčanin, Marko Krstov Gregović, jedan od prvih akademski školovanih umjetnika na našim južnoslovenskim prostorima. Upravo, i kao podsjećanje na ovog vrlog i posebno talentovanog umjetnika, u Galeriji koja danas nosi njegovo ime, u njegovom Petrovcu, poslije deset godina, obnavljamo ovo značajno kulturno dešavanje. Za realizaciju ovog, za kulturu Crne Gore, a, naravno, i šire, značajnog projekta, dugujem zahvalnost svim kolegama iz Spomen doma „Crvena komuna“, posebno Draganu Briletu Mijaču i koleginici Milijani Istijanović, koji su se svi zdušno potrudili i dali sve od sebe da se ova veoma zahtjeva manifestacija ponovo održi i uspije. Četvrto po redu, ovo bijenale je sakupilo radove umjetnika iz raznih krajeva svijeta, te, predstavljajući svjetski osobenu likovno-umjetničku manifestaciju, ima za cilj da, kroz svojevrstan presjek od preko 130 selektovanih i izloženih radova, predstavi i poveže umjetnike iz naše zemlje, regiona i inostranstva, pokazujući mnoštvo različitih likovnih poetika i, istovremeno, dokazujući da umjetnost, po sebi, ne poznaje granice. Neka ovo, obnovljeno Bijenale akta, bude naš mali doprinos obnovi odnosa prema ljepoti i umjetničkom uopšte, jer, čuvajući, njegujući i predstavljajući na ovaj način umjetnički stvaralački čin, čuvamo i one najsuštinskije, esencijalne, etičko-estetske vrijednosti našeg humanog bića, kroz proročki iskaz velikog Dostojevskog da će samo ljepota moći spasiti svijet.“

Potpredsjednik Opštine Budva, Vladimir Bulatović, otvorio je izložbu riječima: „Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje sa vama i želio bih, prije svega, da u ime Opštine Budva i u svoje ime, pozdravim sve prisutne, domaćine i goste, a posebno naše drage umjetnike, koji večeras imaju priliku predstaviti svoje radove. Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ se po četvrti put organizuje u našoj opštini i to poslije pauze od 10 godina. Na ovom Bijenalu će biti izloženo oko 130 radova umjetnika iz preko 20 zemalja svijeta. Takođe, ono što svakako treba pomenuti jeste da je ovo Bijenale nagradnog karaktera, te će i najbolji među umjetnicima večeras dobiti vrijedne nagrade. S tim u vezi, smatram da je unaprijeđenje kulture, prioritetna dužnost svakoga, te bih i naglasio da Opština Budva podržava svaki projekat JU Muzeji i galerije Budve, obzirom da naš grad predstavlja značajan kulturno – istorijski centar. Još jednom pozdravljam sve učesnike i naše drage goste iz inostranstva i pozivam vas, da svi zajedno uživamo u izloženim radovima.“ Bulatović je, takođe, dodijelio nagrade i plakete umjetnicima.

 

Podsjećamo da su stručni žiri ovogodišnjeg bijenala činili: dr Pietro Marangoni, sociolog, novinar i galerista (Italija), dr Milija Belić, filozof i multimedijalni umjetnik (Francuska), doc. art Slobodan Tomić, akademski grafičar (Hrvatska), Miroslav Masin, akademski slikar (Makedonija), Stojan Đurić, akademski slikar (Srbija), mr Dragan Mijač Brile, akademski vajar (Crna Gora) i mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti (Crna Gora), predsjednica žirija.

Stručni žiri je među selektovanim radovima izabrao djela umjetnika koji su dobili nagradu za skulpturu, sliku, crtež, fotografiju ili grafiku. Takođe, dodijeljene su pohvale i nagrade u vidu samostalnih izložbi u galeriji „Marko Krstov Gregović“.

Nagradu za skulpturu dobio je Petar Hranueli iz Hrvatske za djelo „Boterova plesačica“, dok su pohvalu za skulpturu dobili umjetnici: Marina Stoponja (Hrvatska), Blanka Šperkova (Češka), Željko Reljić (Crna Gora) i Mari Terauchi (Njemačka).

Nagradu za sliku dobila je Marija Knežević iz Srbije za djelo „Astralna projekcija III“, dok su pohvale za slike dobili Dragana Grujičić (Srbija) i Trayana Panayotova (Bugarska).

Nagradu za crtež dobio je Dragan Anđelković iz Makedonije za djelo pod nazivom „Akt“, dok je pohvalu za crtež dobio Piotr Pandyra (Poljska).

Nagrada za fotografiju i Grand Prix dodijeljena je Barbir Alini iz Rumunije za fotografiju „U nedostatku riječi“. Pohvale za grafiku/fotografiju su dobili Milena Živković (Crna Gora), Violeta Monsevych (Ukrajina) i Gilles Morin (Kanada).

Umjetnici koji su nagrađeni samostalnom izložbom u galeriji „Marko Krstov Gregović“ su Drešić Nataša (Crna Gora), Komives Andor (Rumunija) i Sangiao Florencia (Holadija).

Zainteresovani posjetioci ovi izložbu mogu pogledati do petka, 28. septembra 2018. godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − five =