Otvorena memorijalna izložba fotografija Italija kakvu još niste upoznali autora Nemanje Bogdanovića


JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizovali su otvaranje memorijalne izložbe fotografija Italija kakvu još niste upoznali autora Nemanje Bogdanovića, u utorak 26. septembra 2023. godine u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”. Izložba je organizovana na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović, koja je zvanično otvorila izložbu.

Kustoskinja izložbe je Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti. Prisutnima se obratila mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve i poželjela dobrodošlicu:

„Večeras imam čast da vam se obratim i sa zadovoljstvom, ali i uz sjetu i sa tugom, jer organizujemo, na žalost, posthumnu izložbu mladom vizuelnom umjetniku, arhitekti po struci, Nemanji Bogdanoviću, čiji je život iznenadno prekinut, ali je njegov duh, kako to obično biva, kroz umjetnost i izuzetan talenat koji je kroz nju pokazao i dalje sa nama.

Stoga izražavamo neobično veliko zadovoljstvo da nam je, ovog puta, Nemanja Bogdanović omogućio da kroz njegovu umjetničku fotografiju i njegovo talentom obdareno zapažajuće oko sagledamo i doživimo nama blisku Italiju iz jednog sasvim drugog ugla, ponovo se zbližujući i ostvarujući kulturnu saradnju sa njom. Slava mu, hvala i vječni mir koji svi mi osjećamo dok smo okruženi ljepotama zemlje koju je svom dubinom svoje duše osjetio i kojom je i on, kao i mnogi drugi putujući zaljubljenici bio očaran.”

Dio govora Snežane Bogdanović, Nemanjine majke:

„Dame i gospodo, dobro veče. Hvala vam što se odabrali da ovo veče provedete sa nama. Želim vam dobrodošlicu na memorijalnu izložbu fotografija moga sina Nemanje Bogdanovića iz Aranđelovca, arhitekte i autora izložbe Italija kakvu niste upoznali. Nemanja na veliku žalost nije više među nama, napustio nas je iznenada u 34-oj godini ali iza sebe je ostavio veliki broj dela koji otkrivaju pre svega širinu interesovanja i radoznalost duha koji je krasio Nemanju. Na ovim radovima uočljiva je Nemanjina namera da provede, možemo reći, dva konceptualna plana – jedan makro plan, primetan kroz panoramske i pejzažne kompozicije, i sa koje želi prikazati jedna viša pozicija/dimenzija, ali i mikro plan, onaj lični subjektivni koji čini da osetimo ovu zemlju kroz detalje, fragmente, a koji su opet neizostavan deo u kreiranju jedne arhitektonske celine.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 4 =