Otvorena izložba Uzemljenje / Grounding umjetnice Anastasije Kostić

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u srijedu, 21. septembra 2022. godine, u 20 časova, u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu, otvorena je izložba umjetnice Anastasije Kostić pod nazivom Uzemljenje/Grounding. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović.

Izložbu je otvorila mr Isidora Gazivoda, istoričarka umjetnosti i autorka teksta u katalogu:

„Uzemljenje je projekat koji je započet prije nešto više od 4 godine, kojeg je umjetnica postala svjesna tek u nekoj retrospekciji, shvativši da se u njoj javio i da silovito raste jedan totalno nov, ženstveniji izraz. On nevjerovatnom snagom isijava u svakoj novoj liniji i tjera je da se okrene sebi, ali istovremeno i otvori svijetu, da mu se cijela i bez stida da.

Kažem liniji, jer Anja je svestran stvaralac a njene linije žive svuda, njen medij je papir kao i kompjuterski program, ona je od onih vrijednih neumornih umjetnika sa grozničavom radnom etikom koji svaki dan stvore nešto novo. Začudili biste se koliko ih je malo takvih.

Kažem i stid jer to je vrlo bitna premisa u ovom novom opusu, generacijski samo ženi svojstven stid od sopstvenog tijela i želja koje ona posmatra i istražuje. I dok velika većina živi ne učeći iz prošlog, nesvjesna svijeta oko sebe, za Anju je svijet čudesna tajna i nepresušna mogućnost za rast.

Kopa da bi došla do starih frustracija, inhibicija, opsesija, ali rast je itekako bolan. Tijelo je izdaje dok se konačno nazire mogućnost otkrivanja drugačije istine. Umjetnica ponovo otkriva ezoterične tradicije hinduizma i budizma, ali kod nje nema idolopoklonstva. Tu je Joni (Yoniverse; foreks, ogledalo pleksiglas, 2022) kao izvor, kao početak, kao postanak, kao polazište, joni kao materica i kao vulva. Pravi čitav krug da bi se vratila opet na početak. Nalazi spas u praiskonskom, postiže duhovnost kroz tijelo i shvata:

Valja nam se opet roditi

Istražuje tantru i stare slovenske amajlije i simbole kroz staru žensku praksu vezenja koji predstavljaju Bereginju, ženski aspekt slovenskog božanstva. Interesantno je da je jedno od značenja riječi tantra na sanskritu plet ili vez.

Uživa opet u digitalnim medijima, nalazi se u vektorskoj grafici gdje mi kaze da je – „U biti svega geometrija kao otjelotvorenje frekvencije”. Tu nastaje ciklus nazvan Soulgate Project u 27 štampanih grafika koje prigodno postavlja u 3 reda koji daju omaž Nav-u, Jav-u i Prav-u, trima svjetovima Starih Slovena. Anastasijine bereginje rastu iz zemlje, plivaju ispod vodopada, jašu mjesec, jedno su sa životinjama, raširenih nogu među kojima čuvaju beskonačnost (Infinite, pleksi na foreksu, 2022) grle svijet. Lakoća i ozbiljnost, naivnost i uzvišenost brzo se smjenjuju u vatri koja je za nju život i nada, spas i hrana i na kraju ponovno rođenje.                                                   

            Ženski zemaljski princip plodnosti vidimo i u Blossoming (foreks, ogledalo pleksiglas, 2022). Osjeća se moć matrijarhata, starih svetih znanja, i zaštita najvrijednijeg dara rađanja kao savršene kreacije.

Anjini crteži uspijevaju da nam prenesu njeno jedinstveno senzorno iskustvo prirode, meki oblici uljuljkuju u osjećaj komfora, gulimo njene linije jednu po jednu dok ne dođemo do suštine. Tu je sama ona, gola pred svijetom, bez stida, ponosna i bujna žena. Ima da ponudi mnogo i traži mnogo zauzvrat.

Manje ili više delikatne erotske instalacije su u bajkovito naivnim bojama zlata i srebra. Gledamo u dubine vulve, penjemo se preko pupka na vrhove grudi, klizamo po dugim vlasima, stižemo do vanvremenskih očiju i čudovišnih šaka. Naše dubine su i naše visine. Klanjamo se ženi koja je svjesna svoje ogromne snage i znanja.

Ovakva umjetnost je intelektualna ali i emotivna, oštroumna i duhovita, pronicljiva, dirljiva i samo-otkrivajuća. Znanje mora rasti uporedo sa bićem da bismo zaista dosegli razumijevanje. Dozvolite sebi da se prepustite nekim novim osjećanjima i razmišljanjima, i da uronite u svijet tako dugo i stidljivo skrivan, koji je sada tako primamljivo spreman za tuđe poglede”.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra 2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − four =