Otvorena izložba slika Metanoja umjetnice Sandre Pavlović Ranković


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak, 27. jula 2023. godine, u 21 čas u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena je izložba slika pod nazivom Metanoja umjetnice Sandre Pavlović Ranković. Kustoskinja izložbe je Danka Mitrović, diplomirana vajarka, koja je pozdravila prisutne i poželjela dobrodošlicu.

Govor umjetnice Sandre Pavlović Ranković

„Ovom prilikom sam gradu Budvi želela da se predstavim kroz retrospektivu svojih radova poslednjih 15 godina stvaralaštva. Zato izlažem slike iz različitih serija jer želim da ukažem na kontinuitet u razvoju tema vezanih za suštinska pitanja, pitanja o smislu: odakle dolazimo, ko smo i kuda idemo. Kroz traganje, naslućivanje, likovni izraz se menja prateći metanoju u mom duhovnom životu. U želji da će ova izložba oplemeniti, podstaći na promenu posetioce, radujem se svakom susretu u galeriji Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša”.

Biografija umjetnice

Rođena 1982. Završila je Srednju školu za dizajn a potom diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsjeku Zidno slikarstvo sa prosječnom ocjenom 9,52. Master je zidnog slikarstva. Član je od 2020. Umjetnika Švedske – Svenska Konstförbundet. Samostalni projekti: Oslikavanje restorana „Vagonˮ u Beogradu. Oslikavanje tavanice 22 m2 i murala 50 m2 u privatnoj vili u Beogradu, potom oslikavanje cijele kuće sa istim motivima. Mural u Osnovnoj školi Mladost, Novi Beograd. Serija slika „Rađanjeˮ za bolnicu „dr Dragiša Mišovićˮ u Beogradu. Celivajuća ikona Svetog Save za Sabornu crkvu u Južnoj Mitrovici. Ikona „Svete Mučenice Svetog Vladike Nikolajaˮ, 100 x 100 cm, ulje na platnu za Mitropoliju crnogorsko-rimorsku, blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Oslikavanje osnovne škole u Geteborgu – Ryska-Svenska skolan i Götenborg. Ikonostas za kapelu hrama Sv. Stefan Dečanski u Geteborgu. Brojne narudžbine rađene različitim tehnikama koje se nalaze u Srbiji i inostranstvu. Kao saradnik učestvovala u projektima iz oblasti zidnog slikarstva: Oslikavanje Crkve Svete Trojice u Zubinom potoku, oslikavanje crkve kod Šida, oslikavanje Crkve Svetog Kozme i Damjana kod Prokuplja, oslikavanje Crkve Svetog Đorđa u Hrtkovcima; Izrada mozaika za hramove u Boleču, Bijeljini, Staroj Pazovi, Jakovu, Đakovici, Crvenki, Zubinom Potoku, Bijeljini, Han Pijesku. Učestvovala u pozlaćivanju tavanice i zidnih ukrasa u privatnoj vili u Moskvi, Rusija. Kao saradnik, učestvovala u projektima iz oblasti konzervacije i restauracije zidnih slika: u Crkvi Svetog Tome u selu Žukovica kod Petrovca, Crna Gora; u Crkvi Svete Bogorodice u manastiru Gradište u Buljarici, Crna Gora; Crkvi Bogorodice Odigitrije u Pećkoj patrijaršiji, pod zaštitom UNESKO-a, Kosovo i Metohija. Učestvovala na restauraciji slikanog vitraža Saborne crkve u Sremskim Karlovcima. Izložbe: 2008. Galerija kulture i umetnosti u Aleksincu. 2009. „Pokret, misao, rečˮ Galerija „Vretoˮ, Beograd. 2010. „Otisak u kamenuˮ, galerija SKC Novi Beograd. 2021.Samostalna izložba u svečanoj sali hrama, Sv. Stefan Dečanski u Geteborgu. 2021. Kuća Kralja Petra Prvog u Beogradu. 2022.  Srtandverket Konsthall Marstrand Gallery, Švedska. 2022. Gradska biblioteka, Šabac. 2023. Engleson, Geteborg, Švedska. Udata je, živi i stvara u Geteborgu, Švedska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four − 3 =