Otvorena izložba slika Draga Dedića

 

GALERIJA “QUEEN” BEČIČI
IZLOŽBA SLIKA DRAGA DEDIĆA

 

U četvrtak  22. marta 2012. godine u Galeriji hotela „The Queen of Montenegro“ u Bečićima, otvorena je samostalna izložba slika Draga Dedića, crnogorskog umjetnika koji živi i radi u Parizu. Organizatori izložbe su preduzeće “Art Press” iz Budve i hotel „The Queen of Montenegro“. Izložbu je otvorio Slavko Mandić, direktor Skala radija iz Kotora.

 


Sa otvaranja izložbe

 

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Školovao se na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu a studije je nastavio u Beogradu. 1967. godine odlazi za Pariz gdje nastavlja da se intenzivno bavi slikarstvom.

Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji »Lambert« u centru Pariza, na ostrvu Sen Lui. Od tada permanentno slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj i drugim zemljama, a posebno na poznatim salonima: »Salon ACAM«, »Salon d’Automne«, »Figuration Critique«, »Salon d’Hiver«, »Salon des Artistes Independants«, »Salon de Mai«, »Salon Societe Nationale des Beaux Arts«, »Salon Comparaisons«, »Salon Societe des Artistes Francais«, »Salon Fantastique«, »Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui«.

Do sada je priredio trideset samostalnih a učestvovao je na gotovo tri stotine grupnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu.
Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo.
Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji.

Član je »Maison des Artistes« od 1977. i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore od 1983. godine. Član je organizacinih komiteta »Salon d’Automne« i »Figuration Critique«.

Stalno živi i stvara u Parizu a povremeno i u Budvi.

 


Drago Dedić

 

Rukovodilac galerije Ranko Pavićević, novinar i publicista iz Budve, upoznao je posjetioce izložbe sa biografijom Draga Dedića i njegovom zaista plodnom umjetničkom karijerom.


Ranko Pavićević

 

O umjetničkom stvaralaštvu Draga Dedića, na otvaranju izložbe, govorio je Slavko Mandić, direktor Skala radija iz Kotora.


Slavko Mandić

Video zapis dijela govora Slavka Mandića na otvaranju izložbe

 

 

 

Fotografije su vlasništvo sajta www.butua.com i mogu se prenositi u drugim medijima jedino uz navođenje izvora- Butua.com (i linka, ukoliko se radi o online mediju).