Otvorena izložba slika “De rerum natura – Priroda stvari” Darka Mandića


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u četvrtak, 25. maja 2023. godine, u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena je izložba slika pod nazivom De rerum natura – Priroda stvari akademskog slikara Darka Mandića. Radovi koji su predstavljeni dio su izložbe koja je već bila prikazana u Trstu (Italija), u Zemunu (Srbija) i Tivtu (Crna Gora). Izložbu čini 11 radova rađenih u tehnici ulje na platnu i akvarel. Izložbu je otvorio Goran Pajović, arheolog iz Bara, koji se pored svoje struke, bavi filmom, 3D rekonstrukcijom, grafičkim dizajnom i fotografijom…  Kustos izložbe je Đorđije – Bato Boljević.

Dio govora Gorana Pajovića

„Izbor radova za izložbu „De rerum natura – Priroda stvari” u Darkovoj matičnoj instituciji kulture pred vama stoji u jednom krajnje intimnom obliku i poziva vas da u njoj uživate kroz vaše lično viđenje, da upravo u toj prirodi stvari pronađete srž svakog probranog tkiva u ovim djelima koje zaista izlazi i biva naglašeno majstorskom tehnikom skromnog stvaraoca. Dragom prijatelju Darku želim da čestitam na još jednoj ostvarenoj izložbi i poručio bih mu da svoje zamisli što više pretvara u gotova umjetnička djela. Ovim kratkim obraćanjem proglašavam izložbu „De rerum natura – Priroda stvari” otvorenom. Uživajte u radovima renomiranog i neponovljivog Darka Mandića.”

Akademski slikar Darko Mandić rođen je 1965. godine u Sremskoj Mitrovici, a od 1970. godine živi u Budvi. Diplomirao je na odsjeku za slikarstvo Fakulteta za likovnu umjetnost na Cetinju u klasi profesora Smaila Karaila, zaposlen je kao grafički dizajner u JU Muzeji i galerije Budve. Imao je više samostalnih izložbi u Crnoj Gori (Moderna galerija, Budva, Spomen dom „Stefan M. Ljubiša”, Budva, Galerija „Queen of Montenegro”; Galerija „Porto Montenegro”, Tivat; Galerija solidarnosti, Kotor). Bio je učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba „De rerum natura – Priroda stvari”, koju je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, prikazana je 30 okt. 2021. u Galeriji „Rettori Tribbioˮ u Trstu. Tokom jula i avgusta 2022. prikazana je u JU Muzej i galerija Tivat, a zatim u novembru iste godine u galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu.

Izložba se može pogledati do 11. juna 2023. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + fourteen =