Otvorena izložba slika Anđelka ArnautovićaU organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u galeriji budvanskog hotela ADRIA, otvorena je samostalna izložba slika, poznatog crnogorskog slikara ANĐELKA ARNAUTOVIĆA.

Umjetnik se predstavio ljubiteljima slikarstva, sa 20 slika galerijskog formata, u thnici ulje na platnu, javlja budvanski ART PRESS.

  • Ako makar u prolazu, mada je to nemoguće, pogledate divne slike Andjelka Arnautovića, lako ćete primijetiti, da je on slikar Mediterana, koji svojim majstorstvom i poetikom, zauzima prepoznatljivo mjesto na crnogorskoj likovnoj sceni, kazao je otvarajući izložbu, rukovodilac galerije u hotelu ADRIA u Budvi RANKO PAVIĆEVIĆ.
  • Njegovi raznovrsni motivi sa mora, njegov čudesan svijet usamljenih ribara, morskih bura, nasukanih brodova i raznih barki, školjki, ruža i napuklih narova, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. No i pored svega, rekao bih, da je najupečatljiviji motiv u njegovom slikarstvu žena. Žena kao njegova vječita opsesija i u umjetnosti i u žiotu, kazao je pored ostalog Pavićević.

Andjelko Arnautović je rođen na Cetinju 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Splitu, a slikarstvo je poh.  adjao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Specijalizovao je zidno slikarstvo i nutrašnji enterijer u Parizu. Bavio se oedagoškim radom u Herceg Novom. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG),  od 1963. godine.

Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, medju kojima su izložbe u Bonu, Visbadenu, Barleti i drugim gradovima.

Andjelko Arnautović je dobitnik brijnih nagrada kao što su: Nagrada šestog Hercegnovskog salona, Prva nagrada Salona 13-ti novembar na Cetinju, nagrada Zavičajnog muzeja u Herceg Novom, Nagrada za kulturu Cetinja, nagrada petog Bijenala savremenog crteža u Simboru, nagrada za slikarstvo u galeriji ”Barleti” u Italiji, nagrada “Montenegro” za enterijer Plave školjke na Slovenskoj plaži u Budvi i mnogih  drugih.

Samostalna izložbaslika ANĐELKA ARNAUTOVIĆA u galeriji hotela ADRIA u Budvi, biće otvorena do srijede, 2. oktobra, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 8 =