Otvorena izložba radova polaznica ,,Škole slikanja za treću dob”Izložba radova polaznica ,,Škole slikanja za treću dob” koju je, u organizaciji JU Narodne biblioteke Budve, vodila slikarka Rajka Kujundžijević otvorena je  u subotu u holu Akademije znanja.

Izloženi radovi su nastajali na radionicama u Narodnoj biblioteci Budve, a uz edukaciju i asistenciju slikarke Rajke Kujundžijević polaznice su se oprobale u različitim likovnim tehnikama kao što su: crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovana tehnika i sl. O radionicama i nastajanju djela govorila je slikarka Rajka Kujundžijević: “S obzirom na to da živimo svakodnevni stresan život, ne može se stvarati umjetničko djelo ukoliko niste u sami u sebe porinuti, u dušu, misao i ono što posjedujete, a one su znale da posjeduju taj smisao u sebi koji sam ja otkrila. Tačno znam što treba da im kažem, a one znaju koji je motiv što su tu, a kad imate motiv, onda imate i cilj… Sve one su različite, tako i u slobodi likovnog izražavanja, a ja sam im kazala da je sloboda osnov za ljubav i umjetnost. Nastavićemo da radimo, a rezultat će biti još bolje izložbe.”

Izložbu u holu Akademije znanja otvorio je dramaturg Miloš Boreta koji je posredno bio dio Škole slikanja, prateći predavanja i radove polaznica: “Iz sedmice u sedmicu upijao sam znanje od Rajke kao vrsnog predavača i poznavaoca psihologije i psihologije umjetnosti, ali i gledao kako na praznom papiru nastaju neka od djela koja će na mnoge posjetioce ostaviti utisak, bilo da će ih zapitati, podsjetiti, raznježiti ili ojačati, a siguran sam da će neki i sami poželjeti da se okušaju u slikarstvu.

Za ovaj ne tako kratki period rada i druženja, iako je „proletio“, uostalom kao sve što je lijepo – računajući i prethodni ciklus, radionica postoji skoro godinu dana -rodila su se divna poznanstva, a stara produbila i učvrstila. Sloga, prijatnost, otvorenost, iskrenost, podrška i međusobno poštovanje ,,bojili“ su i ukrašavali mnoge kišne, hladne i otužne večeri petkom.

Sve čestitke i pohvale, na kraju i na početku, zaslužuje Narodna biblioteka Budve, javna ustanova koja je inicijator edukativne radionice, kao i obraćanja trećoj dobi, kojoj je prevashodno bila namijenjena. A to što su naše kreativke, na čelu sa Rajkom, duhom mlade i zauvijek će ostati takve, još je ljepše u svemu ovome.”

O iskustvima sa radionica govorile su i polaznice Škole slikanja. Jedna od njih, Tijana Kotarac istakla je da su one slikari amateri, ali da neke od polaznica se već godinama bave slikanjem, pa više i nisu amaterke o čemu svjedoče njihovi radovi: “ja sam baš amater, ali izgleda da imam talenta tako da ću nastaviti da se bavim time. Ono što je meni fascinantno, budući da je škola slikanja namijenjena prevashodno trećoj dobi,  jeste to što su te divne žene sa kojima sam se družila slale takvu energiju, toliko divnih priča uz humor se moglo čuti na časovima, i mnogo su životnije od mnogih mladih osoba koje poznajem. Kotarac je zahvalila Biblioteci na tome što će ova škola slikanja biti nastavljena pohvalivši sve njene programe: “Divni su programi koje organizuje narodna biblioteka Budve i konačno su vratili jednu interakciju u ovaj grad, tako da na jednom mjestu uz program i druženje možete sresti puno poznatih lica.”

Polaznica Škole slikana za treću dob, Borka Rađenović istakla je da daje podršku svemu što se dešava a što je u interesu i građana i grada Budve: “Svi mi imamo neke životne trke i strke, ali jedan dan u nedjelji se može odvojiti za sebe. Niko ne može da vjeruje šta nosi u sebi dok ne dobije priliku ili dok ga neko ne izazove, kao što je mene Rajka, jer ja sam prvo htjela biti njoj samo podrška, a ona je od mene htjela da napravi Van Goga. S obzirom na to da sam ona koja vjeruje, dala sam sebi slobodu da počnem pomalo da slikam.” Ona je istakla da su sve polaznice veoma odgovorne, predane i veoma talentovane, a takođe zahvalila i Biblioteci na prostoru i mogućnosti da dalje nastave školu.

Radove je izložilo dvadesetak polaznica i sve one su sa radošću i zadovoljstvom govorile o Školi slikanja za treću dob ističući prije svega dobre međuljudske odnose, razumijevanja, ohrabrivanja, dobru energiju i nadu u sve bolje buduće izložbe.

Radionica “Škola slikanja za treću dob” u Narodnoj biblioteci Budve, pokrenuta sa idejom o potrebi pune integracije starijih lica u životnu zajednicu kroz obrazovanje i razvoj sposobnosti, nakon ove izložbe biće nastavljena 1.februara u standardnom terminu petkom od 18 do 20 časova. Radionica je besplatna, a materijal za rad obezbjeđuje Narodna biblioteka Budve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 5 =