Otvorena izložba “Mali format” u SD “Stefan M. Ljubiša”

 

 

 

U utorak, 22. avgusta 2017. godine u 20 sati u Spomen domu „Stefan M. Ljubiša“, otvorena je izložba „Mali format – slike, crteži, objekti“. Izložbu je otvorila Sandra Đurbuzović, umjetnica iz Budve i državna sekretarka u Ministarstvu kulture.

Sandra Đurbuzović je na otvaranju kazala da joj je čast pripala što je u prilici da u ime umjetnika, otvori izložbu, koja se održava na ovom, za nju posebnom mjestu, u kući Stefana Mitrova Ljubiše, u spomen domu, u ovom kamernom ambijentu. Spomen dom po 8. put, ugošćuje umjetnike i kako je istakla, smatra da je ovo za nju jedna od najljepših zajedničkih izložbi, ne samo zbog ambijenta, nego i zbog poetike koju nosi sa sobom. “Želim da apostrofirm Đorđija Bata Boljevića, kao kuratora izložbe i kao kreatora ove sada već tradicionalne izložbe”, kazala je Sandra Đurbuzović. 

Nakon prošlogodišnje pauze, JU Muzeji i galerije Budve nastavlja tradiciju započetu 2009. godine, da u prostoru Spomen doma „Stefan M. Ljubiša“ organizuje izložbu „Mali format – slike, crteži, objekti“. Kao i ranije, intencija ove izložbe je da prati kretanja na crnogorskoj likovnoj sceni i afirmiše rad, umijeće i kreativnost savremenih domaćih autora, vodeći računa, prije svega, o umjetničkim vrijednostima. Kako i sam naziv prezentacije sugeriše, ni koncept se nije mijenjao, tj. izborom radova želi se naglasiti sva raznovrsnost i raznolikost korišćenih tehnika i materijala, uz obavezno ograničenje u formatu. Stoga su u ovogodišnjem izboru radovima zastupljeni umjetnici: Nada Kažić, Ivanka Vana Prelević, Ratko Odalović, Vaso Nikčević, Sreten Milatović, Predrag Peđa Milačić, Sanja Raonić, Dijana Lazović, Marica Kuznjecov Boljević, Elvir Adrović, Svetlana Dragojević, Željko Reljić, Sandra Đurbuzović, Rajko Sušić, Tijana Dujović Liščević, Biljana Keković, Bojana Popović, Jelena Đurašković, Sreten Nikčević, Adin Rastoder, Miroslav Miro Šuković, Daliborka Kordić i Đorđije Bato Boljević.

Ne odustajući od izvorne ideje, a u promišljanju o mogućim putevima razvoja ovog vida prezentacije, ove godine, po prvi put, na izložbi će radom biti predstavljen i gostujući umjetnik. Riječ je o akademskom slikaru iz Beograda Goranu Vitanoviću, koji se svojom kreativnošću, energijom, umijećem, poetikom u potpunosti uklapa u zadate okvire.

 

Izložba se može pogledati do 15. septembra.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − 1 =