Otvorena izložba Ljubišina poetika na crtežima STEVANA LUKETIĆA

 

Moderna galerija Budva 445

 
 

U organizaciji JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ Budva u prostoru Moderne galerije u Starom gradu, 18. marta  2013. godine otvorena je izložba Ljubišina poetika na crtežima STEVANA LUKETIĆA. Izložba je realizovana povodom obilježavanja godišnjice rođenja Stefana Mitrova Ljubiše.  Izložbu je otvorio arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

Prezentovani radovi nastali su 1974. godine kada se Stevan Luketić, tada već afirmisani i priznati umjetnik one nekadašnje Jugoslavije ali i evropske umjetničke scene, priključuje proslavi 150-godišnjice Ljubišinog rođenja.

Izložba se sastoji od četrnaest crteža rađenih flomasterom, četiri grafike, kao i jubilarno izdanje Djela Stefana Mitrova Ljubiše koje je Stevan Luketić umjetničko-grafički opremio. Crteži predstavljaju umjetnikovu vizuelizaciju Ljubišinih likova i motiva. Grafike su nastale u period 1973-74, sa motivima iz rodnog kraja.

Stevan Luketić – biografija

Stevan Luketić je rođen u Budvi 1925. godine. Bio je učesnik NOR-a od 1941. do 1945. godine. U periodu 1950-1955 studirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao u klasi profesora Frane Kršinića. Kao saradnik vajara Vojina Bakića radi u njegovom ateljeu od 1952. do 1957. Od 1987. godine radio je kao redovni profesor na Kulturološkom fakultetu na Cetinju. Živio je i radio u Zagrebu.

Stevan Luketić je predstavnik poslijeratne jugoslovenske modernističke umjetnosti. Imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Autor je više spomeničkih cjelina na otvorenom širom bivše Jugoslavije. Za svoj rad dobio je niz značajnih nagrada i priznanja. Iako je njegova glavna prokupacija bila skulptura, bavio se i drugim formama likovnog izražavanja poput crteža i grafike.

Umro je u Zagrebu 2002. godine.

 
 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 1

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 2

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 3

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 4

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 5

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 6

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 7

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 8

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 9

 

Izlozba u Modernoj galeriji u Budvi - 10