Otvorena izložba „Autoportret sagledan kroz prizmu simbola” Rosande Jušković


Izložba slika „Autoportret sagledan kroz prizmu simbola”, umjetnice Rosadne Jušković  otvorena je 25. aprila 2023. godine u 19 časova u Galeriji „Marko K. Gregović, u Spomen-domu „Crvena komunau Petrovcu. Izložbu je otvorila Marija Džoganović, dekanka  Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta „Mediteran, Podgorica. Kustoskinja izložbe je Jasmina Lazović.

Rosanda Jušković rođena 15. 6. 1997. godine na Cetinju, gdje je i završila Srednju likovnu školu „Petar Lubarda”, osnovne akademske studije je završila na  Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet „Mediteran” 2016. godine u Podgorici – studijski program: Dizajn vizuelnih komunikacija. Specijalističke (2019) i magistarske studije (2020) je završila na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet „Mediteran”, Podgorica.

Izložbe:

• Godišnja izložba SLŠ „Petar Lubarda”, Univerzitet „Donja Gorica”, 2014.

• Grupna izložba maturskih radova, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”,

 Cetinje 2016.

• Grupna izložba „Svjetski dan grafičkog dizajna”, Matica crnogorska, ogranak Cetinje 2016.

• Grupna izložba Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Podgorica 2019.

Dio teksta iz kataloga koji prati izložbu, autor Rosanda Jušković:

„Autoportret sagledan kroz prizmu simbola naziv je triptiha koji predstavlja hronološki praćen tok ciklusa života, preispitujući ljudsko biće i okolinu u kojoj se nalazi kroz različite nivoe postojanja. Riječ je o dvadeset i jednom radu, podijeljenih u tri dijela, koji zajedno čine cjelinu. U idejnom aspketu, triptih je prvenstveno zasnovan na filozofiji,  pa nazivi dvadeset i jednog rada  potiču iz filozofskog rječnika (latinskog, grčkog i njemačkog porijekla), dok su u praktičnom domenu pojmovi predstavljeni kroz fotografiju i simbole iz različitih oblasti, ali je veoma važna i uloga simbola iz različitih naučnih oblasti, koji upotpunjuju svaki od radova. Proces stvaranja rada trajao je dvadeset i jedan dan, koliko triptih broji radova, pa se isti može smatrati i nekom vrstom vizuelnog dnevnika, zasnovanom na konceptu eksperimentalne prirode.” 

Izložba se može pogledati do 16. maja 2023. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 4 =