Otvorena Božićna izložba: Izbor iz djela naših savremenih likovnih umjetnika

 

DOO „Akademija znanja”  u saradnji sa JU Muzeji i galerije  Budve u petak, 23. decembra 2022. godine u 18 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” organizovala otvaranje izložbe pod nazivom Božićna izložba: Izbor iz djela naših savremenih likovnih umjetnika. Predstavljeno je 25 likovno-umjetničkih ostvarenja na dvije lokacije, od kojih je 11 izloženo u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” u budvanskom Starom gradu a 14 u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu. Prisutne je u ime Ustanove i u svoje lično ime pozdravila Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti koja je najavila program. Na otvaranju izložbe je govorio prof. dr Aleksandar Čilikov, kao i predsjednik Skupštine Opštine Budva Nikola Jovanović koji je zvanično otvorio izložbu. Kustoskinje izložbe su Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti i Danka Mitrović, diplomirana vajarka.

Dio govora Vasilise Gagović, istoričarke umjetnosti:

„Ovom prilikom želim da se zahvalim Opštini Budva na čelu sa predsjednikom gospodinom Milom Božovićem. Takodje želim da se zahvalim gospodinu Aleksandru Franeti na čiju inicijativu je i realizovana izložba, kao i članovima odbora direktora Akademije znanja koja je njen suorganizator u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve. Ova izložbena postavka je osmišljena da publici predstavi izbor iz likovno- umjetničkih djela 16 umjetnika: Slobodan Đurić, Ljubomir Popadić, Naod Zorić, Miomir Vemić, Zoran Ivanović, Luka Berberović, Sava Pavlović, Mihailo Jovićević, Dragan Mijač, Luka Lagator, Vojimir Vlahović, Lazar Marković, Filip Vlahović, Milijana Vujović, Jelena Krišić, Viktor Ranđelović. Neki od umjetnika čija smo djela predstavili, večeras su ovdje sa nama. Želim da Vam se zahvalim što ste došli i što ste Vašim prisustvom dodatno uljepšali ovo veče.”

Dio govora prof. dr Aleksandra Čilikova:

„Napravljena je jedna krajnje zanimljiva izložba, za koju su zaslužni, kako sam ja informisan, na inicijativu Saše Franete, odbor direktora Akademije znanja i JU Muzeji i galerije Budve. Napravljena je selekcija, selektorski tim je bio na čelu sa gospodinom Filipom Vlahovićem i 2 mlade kustoskinje Mitrović i Gagović, kije su zajedno sa njim radile pretpostavljam i postavku.

Taj selektorski tim je napravio doista jedan vrlo zanimljiv izbor. Mi tu imamo 16 umjetnika različitih generacija, počevši od onih doaena kakvi su recimo Puro Đurić, Luka Berberović, pokojni Mihailo Jovićević, pa do neke relativno mlade generacije. I sada, ako mi prisustvujemo činu otvaranja izložbe, te prve prezentacije planirane izložbe, nemoguće je govoriti pojedinačno o poetikama svih ovih umjetnika, mada ja te poetike jako dobro poznajem. Ono što ću ja da kažem biće samo neke osnovne opservacije mene kao istoričara umjetnosti. Svi ovi umjetnici su ljudi koje je relevantna kritika već kvalitativno ocijenila kao umjetnike visokog kvaliteta. Sve ove umjetnike veže recimo jedna opšta stvar, da je u pitanju predmetno slikarstvo, znači mi ovdje gotovo apstrakcije da nemamo. Svi ovi umjetnici, osim četvoro su iz Crne Gore i svoj rad su vezali za ove prostore. Posebno mi je zadovoljstvo što među selektovanim ima i umjetnika sa kojima sam ja sarađivao na fakultetu.”

Dio govora predsjednika Skupštine Opštine Budva Nikole Jovanovića:

„Večerašnja izložba svjedoči o nečemu što je realnost, a to je da je Budva odavno suštinski postala Evropska prestonica kulture. Takođe želim da podsjetim da smo ove godine ušli u finale za dobijanje ove prestižne titule i večerašnja izložba dolazi kao potvrda svega toga i najbolja afirmacija Budve kao antike koja ima izuzetno bogatu kulturu, koja je bila na raskrsnici brojnih kultura, koja u sebe zaista sažima kulture raznih naroda i koja s jedne strane, sem što svjedoči kulturi, ona kulturu u svom najboljem obliku i najavljuje.”

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2023. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =