Održano književno veče Milice Kralj

 

 

U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u PRESS centru hotela TRE CANNE u Budvi, održano je književno veče MILICE KRALJ, pjesnikinje i književne kritičarke iz Podgorice.

O njenom stvaralaštvu, govorili su, književnik i književni kritičar PERIVOJE POPOVIĆ, i novinar i publicista RANKO PAVIĆEVIĆ. Pored autorke, njene pjesme je govorila, glumica i književnica RADMILA KNEŽEVIĆ, a gost večeri, bio je pjesnik LJUBISAV BJELIĆ.

U nadahnutom kazivanju o poeziji Miice Kralj, književnik i književni kritičar Perivoje Popović je kazao, da je ona, Kosovka, gospodja Vidovdanka, jedna i jedinstvena u Crnoj Gori.

Govoreći o Miličinim pjesmama. Popović je posebnu pažnju posvetio pjesmi “Lepi Jovan”, ističući, da je riječ o novom visokom poetskom uzletu znamenite pjesnikkinje, koji svojim dometom nadmašuje po dubini misli i po visini osjećanja i po ljepoti slike, mnogo toga što smo spoznali i visoko ocijenili njenim dosadašnjim knjigama. Ovo je sada svjetlost, ovo je opijenost, ovo je plamen, pri kome se mogu grijati samo oni izabrani, oni, kojima je dadeno da gledaju dubinski, onima sa očima nalik onima Igumana Stefana, ili njegovog najbližeg srodnika kojeg imenujemo kao Gospodnjeg sagovornika  u Luči mikrokozma. Miličina pjesma “Lepi Jovan” nadmašuje sunovrat bespuća i obasjava put ljepote. Bez straha, može da se hodi Jovanovim putima, čak i onda kada znamo, kad očekujemo da će nas na putu, zadesiti teško nevrijeme, ili će nas napasti razjarene zvijeri, kazao je pored ostalog, književnik i književni kritičar Perivoje Popović.

Pjesnikinja Milica Krlj je toplo dočekana kod budvanske publike, koja je, često puta nagradjivala aplauzom za njene stihove.

MILICA KRALJ je objavila veći broj knjiga poezije, medju kojima su: Dveri, Od svjetlosti svjetlost, Ljudsko meso, Nebom raste bela crkva, Zasejah lan, Lepi Jovan i druge, kao i knjige eseja i antologija. 

Kritičko-eseističke i novinarsake tekstove, objavljuje u književnoj periodici, štampanim i elektronskim medijima.

Dobitnica je književnih nagrada: Marko Miljanov Udruženja književnika Crne Gore, Povelje Knez Lazar, Pečat Unireksa, Radovan Zogović, Zlatno galebovo pero, Vidovdanska povelja, nagrada časopisa “Stvaranje” i drugih.

Urednica je književne tribune “Riječ”, Udruženja književnika Crne Gore.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 5 =