Održano autorsko veče Igora Marojevića u PetrovcuU subotu 27-og avgusta 2019. godine, u okviru programa KNJIŽEVNA KOMUNA, srpski pisac Igor Marojević predstavio se publici u Petrovcu.

Nagrađivani i prevođeni autor više romana i zbirki priča, slobodni umjetnik koji živi na relaciji Zemun – Barselona, zahvalan i zanimljiv sagovornik, Igor Marojević je tokom večeri govorio o ključnim literarnim toposima svoje karijere. U tom smislu, njegovo petoknjižje o Beogradu i Zemunu je bilo u fokusu razgovora, posebno njegov prošle godine objavljeni roman TUĐINE. Osim ovog romana, Marojevićevo  petoknjižje čine i naslovi DVADESET I ČETIRI ZIDA, PARTER, BEOGRAĐANKE  i  PRAVE BEOGRAĐANKE.

Objašnjavajući nastanak zbirke priča BEOGRAĐANKE koje su napisane u ženskom ključu, Marojević je govorio o delikatnom i subverzivnom pristupu ženskoj psihologiji. Posebno u inovativnoj priči „Unutra“ koja na originalan način objedinjuje teme otuđenja i virtuelnog seksa. Svoju poetsku poziciju Marojević i u sljedećoj knjizi, romanu PRAVE BEOGRAĐANKE, vidi u kontekstu hiperrealizma kao spisateljske prakse, uveliko prošaran parodijskim i detektivskim segmentima u prozi. Istakao je da je hibridna konstrukcija žanrovskih opredjeljenja bila najzahvalniji okvir za predstavljanje jednog ličnog pogleda na svijet i savremeno srpsko društvo.

O potrebi pisca da svoja objavljena djela iznova dopunjuje u drugom izdanju, govorio je kroz temu rata u romanu ŠNIT. Navodeći primjer velikog američkog pjesnika Volta Vitmena čije je svako novo izdanje zbirke VLATI TRAVE bilo drugačije (dopunjeno i izmijenjeno), prihvatio je kao autor legitimno pravo da svoja djela smatra otvorenim.

Marojevićev roman TUĐINE je posljednje djelo ovog autora. Napisao je roman etnofikcije, termina koji je sam Marojević „stvorio“ u  nastojanju da koriguje pažnju čitaoca ka realtivnosti etniciteta i značaju fikcije. Tema koju roman pokriva je pervertirano lično iskustvo i tranzicijske decenije, na prepoznatljivom putu od Crne Gore (konkretno Risan i Boka Kotorska) do Beograda. Završetak romana pada u vrijeme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, na jedan neočekivan način, opštim krajem u čudnovato uređenom skloništu na Novom Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 11 =