Održan XI međunarodni julski festival folklora u Petrovcu


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve na platou ispred Spomen-doma „Crvena komuna” u Petrovcu u neđelju 9. jula 2023. godine sa početkom u 20h održan XI međunarodni festival folklornih ansambala pod nazivom „Julsko festivalsko veče u Petrovcu”.

Festival održan po jedanaesti put u organizaciji Multikulturalne internacionalne organizacije folklornih festivala (MIOF), sa sjedištem u Ohridu, uz podršku i saradnju JU Muzeji i galerije Budve i Spomen-doma „Crvena komuna”, koji je i domaćin ovog tradicionalnog folklornog festivala.

Početak festivala i dolazak učesnika upriličen je tradicionalnim defileom na petrovačkom šetalištu prema amfiteatru SD ,,Crvena komuna”.

Učesnike festivala u ime SD ,,Crvena komuna” i JU Muzeji i galerije Budve pozdravio je i poželio dobrodošlicu organizator programa, Miroslav Grubić, koji je i uspostavio saradnju sa MIOFF-om iz Ohrida.

Direktor MIOFF-a Zoran Leveski pozdravio je prisutnu publiku, zahvalio na toplom i srdačnom dočeku domaćina, a zatim najavio bogat program učesnika.

Petrovačkoj publici  se predstavilo četiri folklorna ansambla iz: Makedonije, Kanade (Poljska manjina), Rumunije i Bugarske, a ukupno je nastupilo 130 učesnika.

Na kraju programa direktor Zoran Leveski zahvalio je domaćinima i kolektivu JU Muzeji i galerije Budve na dobroj saradnji i gostoprimstvu sa najavom za sljedeći festival koji će se održati krajem avgusta ispred petrovačkog Spomen-doma.

“Ovaj jedinstveni festival i veličanstveni kulturni događaj sa pozitivnom reakcijom, brojnim ovacijama, aplauzima i prisustvom mnogobrojne petrovačke publike, turista, upotpunjuje i doprinosi ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudu opštine Budva i njenom projektu kandidature za Evropsku prijestonicu kulture u okviru države Crne Gore”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 11 =