Održan solistički koncert Matije Molčanova

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu, u srijedu, 12. juna 2024. godine u 19 časova održan je solistički koncert Matije Molčanova.

Gošća koncerta je bila Elena Vujović.

Matija Molčanov je rođen 08.10.2004. u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je,na neobičnom razvojnom putu,u klasi prof. Biljane Bagarić u ŠOMO Budva,a nastavio školovanje u klasi svog oca,prof. Oleksija Molčanova u Tivtu. Srednju muzičku školu nastavlja u 2020.godine na odsjeku klkavira u istoj klasi. Kao učenik srednje škole ostvario je niz zapaženih rezultata i osvojio mnogobrojne nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima kao solista,kamerni muzičar i korepetitor. Od najznačajnih nagrada vrijedi spomjenuti nagrade na I,II i III Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu, online nagrade u Sremskoj Mitrovici (Srbija ), Užgorodu i Kijevu (Ukrajina),a takođe u Istanbulu (Turska). Posljednja nagrada u nizu je pobjeda na Državnom takmičenju 2024. godine u kategoriji klavirski duo (sa Elenom Vujović). Pohađao različite seminare kod prof. Bojana Martinovića, Jurija Kota,Vladimira Babina i Nikole Vučkovića. Od 2022.godine aktivno ućestvuje u projektu „Vivum“ u organizaciji Zavoda za školstvo CG,a pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Više puta nastupao na festivalima savremene klavirske muzike „Forte Piano” u organizaciji KIC-a „Budo Tomović”. Profesionalno sarađuje sa mladim Ukrajinskim kompozitorom Volodimirom Mašikom,koji specijalno za Matiju iskomponovao dvije kompozicije,a koji su bili u rangu svjetskih premijera izvedene u Podgorici:

2021.g.- „Četiri karakterna komada za djecu”

2022.g.- „Varijacije u obliku etida u Ukrajinskom stilu za klavir sa orkestrom ( izvedeno sa omladinskim orkestrom projekta VIVUM,dir. Irena Vuković)

Trenunto svoje klavirsko umjeće plasira kroz umjetnički angažman u pozorišnoj predstavi reditelja Harisa Pašovića „Svijet mogućnosti”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 7 =