Održan koncert Ženske vokalne grupe „Harmonija”

 

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u petak, 25. novembra 2022. godine, u 18 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”, povodom svečane proslave Dana opštine Budva upriličen je koncert Ženske vokalne grupe „Harmonija”.

Prisutne je u ime JU Muzeji i galerije Budve pozdravila Ivana Domazetović i najavila Julijanu Kalajanović koja je kazala nešto više o programu.

Publika je imala priliku da uživa slušajući narodne paštrovske pjesme, klapske pjesme, zabavne pjesme, kao i pjesme iz mjuzikla “Jedne ljetnje noći”. Kao gost Harmonije, narodne pjesme u umjetničkoj obradi za solo klavir, izvela je autor Ninoslava Zlatković.

Kao sljedeći gosti Harmonije, sjajnim izvođenjem pjesme “Grande amore”, izazvali su aplauze i oduševljenje publike Iva Otašević, Milica Radović i Nikola Karadžić, koji su inače na poznatom pjevačkom takmičenju “Crna Gora u ritmu Evrope”, predstavljali naš grad.

Na kraju koncerta, publika je snažnim aplauzom ispratila članice Harmonije.

Ženska vokalna grupa  „Harmonija” iz Budve postoji i radi 39 godina. Dobila je ime po plavokosoj kraljici Harmoniji, ženi feničanskog kralja Kadma, osnivača Budve po mitskoj legendi. Harmonija u svom sastavu danas ima 10 članica, od kojih se 5 profesionalno bave muzikom. Tokom svih ovih godina u klapi je pjevalo pedesetak članica. Za 39 godina postojanja i rada imala je oko 2000 nastupa. Nastupala je na samostalnim koncertima, smotrama klapa, na festivalima zabavne muzike u zemlji i inostranstvu. Programski nije orjentisana samo na klasičan repertoar primorskih klapa, već njeguje raznovrstan melos kao što je duhovna muzika, stari majstori, kompozicije iz popularnih Opera, starogradske i izvorne narodne pjesme. U Perastu na inernacionalnom festivalu klapa je više puta osvajala nagrade. Snimila je 4 CD-a i 25 TV spotova, sa ciljem da i medijski uspješno prezentuje i promoviše mediteransku kulturu i tradiciju, posebno crnogorskog primorja. Znatan dio repertoara klape čine kompozicije za koje je tekst i muziku napisala g-đa Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac grupe od osnivanja. Zahvaljujući ozbiljnom i upornom radu uz podršku Opštine Budva postala je najreprezentativniji i renomirani ansambl grada Budve.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − ten =