Održan koncert Vladane Perović na festivalu “Grad teatar”

 

Muzički program XXXVI festivala “Grad teatar” završen je 11. avgusta u crkvi Santa Marija u budvanskom Starom gradu koncertom mlade crnogorske pijanistkinje Vladane Perović.

Kako je kazala mlada umjetnica, uživala je u predivnoj atmosferi i ambijentu crkve Santa Marija, a posebno zadovoljstvo joj je što je ponovo nastupila na festivalu Grad teatar. Ona je na koncertu izvela djela Baha, Galupija i Lista, a publika je na kraju velikim aplauzom pozvala i na bis. Njena želja je bila da repertoar bude raznovrstan i da pokrije više epoha, dok je za Baldasera Galupija kazala da je nepravedno zapostavljen italijanski kompozitor koji se rjeđe izvodi.

“Sonata u tri stava je jako lijepa, muzički dopadljiva publici. Čini mi se da smo jednako uživali i publika i ja, a nadam se da sam uspjela da prenesem sve emocije koje sam tokom sviranja osjećala”, kazala je ona.

Perović se prisjetila i prethodnog nastupa na festivalu “Grad teatar” 2017. godine.

“Tada sam, zajedno sa orkestrom Akademije sa Cetinja i dirigentom Radovanom Papovićem nastupila na sceni između crkava kada sam izvela Mocartov koncert za klavir i orkestar u A-duru. Lijepa sjećanja me vežu za ovaj festival”.

Perović je studirala u Italiji gdje se i sada usavršava, a trenutno je na specijalističkim studijama.

“Italija nudi jako puno, prije svega veoma dobro akademsko obrazovanje. Ipak, željela bih da skrenem pažnju na to da sam iz Crne Gore pošla sa jako dobrom osnovom. Ono što je razlika između Italije i Crne Gore jeste to što ima više koncerata, a to je jako važno za razvoj jednog pijaniste i umjetnika. Takođe, konkurencija je mnogo veća i podstiče nas da radimo na sebi i da se usavršavamo”, naglasila je Perović.

U okviru off programa festivala, 17. avgusta u crkvi Santa Marija u Starom gradu u 20 sati, nastupiće učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − nineteen =