NVO Organizacija žena Budva – “Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“

 

 

U četvrtak, 25. septembra 2014. godine, u TQ centru Plaza u Budvi, Organizacija žena Budve u saradnji sa NVO „Bisera“ iz Makedonije i Kotany iz Hrvatske, realizovala je projekat Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“. 

Projekat je obuhvatao tri segmenta:

– Okrugli sto na temu „Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“

– Prezentacija Ohridskih slanih i slatkih specijaliteta, domaćih sokova i vina, kao i Paštrovskih poslastica i hrane specifičnih za područje Budve i okoline

– „Mala škola začina“  edukativna radionica  Kotany o istoriji začina, začinskom bilju, načinima branja i egzotičnosti začinskih ukusa

Okrugli sto na temu „Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“, održana je u prostorijama Organizacije žena Budve.

Podpredsjednica Organizacije žena Budve, Branka Čvorović, izrazila je zadovoljstvo što se projekat Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“ realizuje zajedno sa Organizacijom žena “Bisera” iz Ohrida. Podsjetila je da ta saradnja traje od 2006. godine i da je stalno u usponu. Ovo je uzvratna posjeta članica Organizacija žena “Bisera” iz Ohrida.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 1

Branka Cvorovic

 

Uvodničarka za najavljenu temu, Vjera Andrić, u kratkom sažetom osvrtu opisala je zdravu hranu koja je karakteristična za budvansko podneblje. Naglasila je da je ovaj kraj bogat kulinarskim specijalitetima, a da za to prije svega treba zahvaliti prirodi. Od mnogo hrane koja se može svrstati u grupu zdrave, Andrićka je izdvojila ribu, morske plodove, povrće, razno ljekovito i aromatično bilje. Ako se ovome doda da se specijaliteti pripremaju na maslinovom ulju, onda njihova pozitivna uloga posebno dolazi do izražaja, kazala je Vjera Andrić. Više u video zapisu.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 2

Vjera Andric

 

Ljiljana Krgović, homeopata  iz Budve, govorila je o kaparu kao jednoj od više aromatičnih biljki koje uspijevaju na ovom prostoru. Kapar je tipična mediteranska biljka, jer je uobičajeno da se kaže da tamo đe raste samonikli kapar, tamo počinje Mediteran.  Dodatkom ove začinske i aromatične biljke, razna jela poput salata, sosova, tjestenine, ribe, mesa i sl. dobijaju poseban ukus, naglasila je Ljiljana Krgović. Više u video zapisu.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 3

Ljiljana Krgovic

 

Jadranka Zdraveska, odbornica grada Ohrida, poželjela je uspješan skup i druženje članica Organizacije žena Budve i Ohrida. Ovakvi skupovi predstavljaju samo jedan vid saradnje, a naravno, postoji još puno oblasti u kojima se ona može ostvariti i unaprijediti, naglasila je Jadranka Zdraveska. U nastavku izlaganja, predstavila je grad Ohrid, odnosno privredne potencijale, kulturu i nasljeđe. Poseban osvrt u svom izlaganju posvetila je proizvodnji zdrave hrane u ohridskom regionu. Više u video zapisu.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 4

Jadranka Zdraveska

 

Dr Nives Nedović je govorila o faktorima koji bitno utiču na zdravlje ljudi. Uz mediteransku ishranu kao značajan faktor za unapređenje zdravlja treba govoriti i o klimatskim uslovima. Veliki broj sunčanih dana jako je bitan, jer se kroz djelovanje ultraviolentnog zračenja utiče na sintezu vitamina D u našoj koži. Vitamin D je bitan za koncetraciju kalcijuma pa iz tog razloga, kako je navela dr Nives Nedović, na našem području je relativno mali broj đece i odraslih koji imaju neke vrste koštanih bolesti. Naravno, mediteranska ishrana uz korišćenje maslina, ribe i aromatičnih biljaka, sprečava pojavu raznih bolesti, navela je dr Nedović. Više u video zapisu.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 5

Nives Nedovic - 1

 

Marijana Martinoska je govorila o zdravoj hrani koja je karakteristična za ohridsko podneblje. Blaga klima i podneblje bogato suncem, pružaju idealne mogućnosti za uzgoj zdrave hrane. Od mnogobrojnih poljoprivrednih kultura po kojima je ohridsko podneblje prepoznatljivo, Marijana Martinoska je opširno govorila o poznatoj makedonskoj crvenoj paprici i čuvenom ajvaru koji se od nje pravi. Više u video zapisu.

 

Okrugli sto Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju - 6

Marijana Martinoska

 

Veoma zanimljiva i korisna predavanja na temu „Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“, izazvala su veliko interesovanje članica Organizacija žena Budve i Ohrida koje su sa velikom pažnjom pratile tok izlaganja.

 

Clanice - 1

Clanice - 2

Clanice - 3

 

Nakon Okruglog stola, u holu  TQ centra Plaza realizovan je drugi segment projekta, tj. prezentacija Ohridskih slanih i slatkih specijaliteta, domaćih sokova i vina kao i Paštrovskih poslastica i hrane specifičnih za područje Budve i okoline. 

Velikom broju prisutnih u holu TQ centra Plaza, koji su došli na vrijeme kako bi aktivno učestvovali u realizaciji ovog segmenta programa, obratili su se predstavnici opština Budve i Ohrida kao i predstavnica Balkanskog udruženja žena.

 

Otvaranje prezentacije zdrave hrane - 1

 

Tanja Kažanegra, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu, govorila je o preduzetim radnjama u prethodnom periodu u cilju stvaranja što boljih uslova za servis građana. U dijelu saradnje Opštine Budva i nevladinog sektora, napravljeni su značajni koraci kako u obezbjeđivanju finansijskih sredstava, tako i u stvaranju prostornih uslova i stavljanju na raspolaganje tehničkih sredstava neophodnih za normalno funkcionisanje nevladinog sektora. Kao pozitivan primjer te saradnje, Tanja Kaženegra je navela upravo Organizaciju žena Budve sa kojom se ta saradnja uspješno odvija od njihovog osnivanja 1991. godine. Više u video zapisu.

 

Tanja Kazanegra

 

Šefica kabineta gradonačelnika Ohrida Ljupka Maslova je pozdravila prisutne i zaželjela da se ovako plodna saradnja nastavi i proširi i na druge oblasti, posebno turizam, jer on predstavlja značajan privredni potencijal i Budve i Ohrida. Više u video zapisu.

 

Predstavnica kabineta predsjednika opštine Ohrid

 

Edita Dautović, predstavnica Balkanskog udruženja žena pozdravila je skup uz napomenu da joj je dobro poznata aktivnost članica Organizacije žena Budve i da saradnja sa organizacijom žena “Bisera” iz Ohrida može biti odličan primjer saradnje i za druge organizacije.

 

Edita Dautovic

 

Predsjednica organizacije žena “Bisera” iz Ohrida Nada Matinovska je izrazila zadovoljstvo zbog kontinuirane saradnje između dvije organizacije kao i njihovog ponovnog dolaska u Budvu.

 

Predsjednica Organizacije zena Bisera Ohrid

 

Prepuni stolovi raznih specijaliteta, prijatni mirisi, boje i oblici izložene hrane, kao i zadovoljni izrazi lica posjetilaca koji su ozbiljno shvatili ulogu degustatora i žirija, jasno su govorili o velikom radu i želji članica dvije organizacije da na najbolji način prezentuju zdravu ishranu karakterističnu za ohridsko i budvansko podneblje.

 

Zdrava hrana - 1

Zdrava hrana - 2

Zdrava hrana - 3

Zdrava hrana - 4

Zdrava hrana - 5

Zdrava hrana - 6

Degustacija

 

Treći segment projekta predstavljao je edukativnu radionicu Kotany “Mala škola začina”, na kojoj se govorilo o istoriji začina, začinskom bilju, načinima branja i egzotičnosti začinskih ukusa. Radionicu su vodile Ksenija Božin i Matija Bagur Koljatić.

 

Ksenija Božin i Matija Bagur Koljatić

Zacini

 

Organizacija žena Budve pod pokroviteljstvom Opštine Budva nastavlja saradnju sa ženskim organizacijama gradova pobratima i pored zajedničkog projekta „Tradicija zdrave ishrane u budvanskom i ohridskom podneblju“ koji realizuju sa „Biserom“ iz Ohrida, prezentacijom začina iz Hrvatske najavljuju početak saradnje sa udruženjem žena iz Makarske.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS