NVO Agora – Projekcija dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat”

 

Agora 1

 
 

U subotu, 25. aprila 2015. godine, NVO Agora u saradnji sa Akademijom znanja u Budvi, organizovala je projekciju dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat”. Projekciji filma je prethodio razgovor sa režiserima filma Androm Martinovićem i Brankom Baletićem. Razgovor je vodio Novak Govedarica iz NVO Agora.

 

Projekcija filma Crna Gora i Veliki rat - 1

 

Dokumentarni film “Crna Gora i Veliki rat“ realizovala je Crnogorska kinoteka. Projekat je ostvaren tokom 2014. godine, a trajanje filma je 60 minuta. Film sadrži djelove materijala koje je Crnogorska kinoteka pośedovala od ranije, a dio materijala je iz Beča i Moskve.

Saradnici na filmu:

Scenarista – Niko MartinovićFilm Crna Gora i Veliki rat
Obradu slike – Vladimir Vučinić i Ana Đurković
stručni saradnik animacije – Aleksandar Berkuljan
Organizatori – Milena Charan i Aleksandra Cerović
Dizajner tona – Jovo Kljajić
Narator – Branimir Popović
Kompozitor – Leo Đokaj
Montažer – Milo Lekić
Saradnik – Nemanja Bečanović

 

 

Miško RađenovićMiško Rađenović, direktor Akademije znanja, izrazio je zadovoljstvo što se neposredno nakon premijernog prikazivanja u Podgorici, film prikazuje u Budvi. Zahvalio je režiserima na njihovom prisustvu ovoj projekciji, Crnogorskoj kinoteci, NVO Agora i svim pojedincima koji su pomogli da do ove projekcije dođe. Po riječima Rađenovića, Akademija znanja će dati doprinos da se i u narednom periodu, najvjerovatnije nakon završetka turističke sezone, nastavi sa prikazivanjem dokumentarnih filmova koji se nalaze u vlasništvu Crnogorske kinoteke.

Andro MartinovićAndro Martinović je kazao da je film “Crna Gora i Veliki rat” napravljen na autentičnim arhivskim materijalima u najvećoj mogućoj mjeri. Cilj je bio, naglasio je Martinović da se događaji vezani za Prvi svjetski rat i učešće Crne Gore u njemu sagledaju i predstave putem originalne arhivske građe snimljene na filmskoj traci. Veći dio materijala koji je upotrebljen u ovom filmu je u vlasništvu Crnogorske kinoteke, a manji dio je iz drugih izvora. Veliki broj arhiva za koje se pretpostavlja da bi mogle imati materijala koji se odnosi na ovaj period, još nijesu u potpunosti pregledane, tako da ne postoji pouzdan podatak o količini snimljenog materijala koji se odnosi na Veliki rat i učešće Crne Gore u njemu, kazao je Andro Martinović.

Branko BaletićBranko Baletić je kazao da je prva i osnovna ideja bila da se napravi čisto dokumentarni arhivski film. U startu smo odustali od snimanja novog materijala jer bi takvo snimanje jako puno koštalo, a sa druge strane praktično bi bilo nemoguće snimiti sve odvratnosti koje je donio ovaj rat kao što je to prikazano na autentičnim snimcima. Nakon strahota koje je donio Veliki rat, mislilo se da do nečeg sličnog nikad neće doći. Eto, dogodio se i Drugi svjetaki rat. Razaranja  i stradanja u ovom ratu nijesu bila dovoljna opomena, pa je na našim prostorima došlo do raspada zemlje i rata u kojem je bilo takvih zlodjela koje je teško i zamisliti. Naravno, rat je uvijek moguć, pa ovakvi dokumentarni filmovi, između ostalog veoma su dobra opomena šta rat sobom nosi, istakao je Branko Baletić.

Novak GovedaricaNovak Govedarica je naglasio da je projekcija filma “Crna Gora i Veliki rat” uvod u dešavanja kojim NVO Agora počinje novu sezonu kulturnih i popkulturnih događaja koja će, kao i prethodne godine, uključiti promocije književnika, fotografa, dizajnera i likovnih umjetnika, indie rock muzičara i filmskih autora – mahom mladih a nerijetko i debitanata.

Ako je suditi po onoj narodnoj “po jutru se dan poznaje”, očekuje nas bogat i zanimljiv program u organizaciji NVO “Agora”.