NVO Agora – Panel diskusija o osnivanju omladinskog (kulturnog) centra u Budvi

 

 

U ponedjeljak 20. februara 2017. godine, NVO Agora je, u amfiteatru srednje škole “Danilo Kiš”, organizovala Panel diskusiju o osnivanju omladinskog (kulturnog) centra u Budvi. Oko trideset prisutnih srednjoškolaca, koji su se aktivno uključili u razgovor koji je uslijedio, upoznato je sa inicijativom, nastojanjima nevladinih udruženja i aktivnostima opštinske Kancelarije za mlade po tom pitanju.

Profesorica Ranka Perunović, koja je učestvovala u izradi aktuelnog Zakona o mladima, a kojim se preporučuje osnivanje omladinskih klubova i centara u svakoj opštini, istakla je inertnost administracije i nadležnih organa, ali i pasivnost mladih uopšte. Sa druge strane, profesorica Milica Vuković kazala je kako je mladima potrebna motivacija, kazavši kako su dovoljno aktivni onda kada im se zadaju konkretni zadaci. Ispred NVO Agora, Novak Govedarica je upoznato srednjoškolce sa pojmom aktivizma, pozivajući mlade da se direktno aktiviraju u rješavanju sopstvenih problema i potreba.

Mladi su iskazali jasnu i nedvosmislenu potrebu za postojanjem zatvoreneog prostora u kojem bi se organizovale razne vanškolske aktivnosti, sa konkretnim idejama o načinu djelovanja budućeg centra ili kluba. Likovna umjetnica Sandra Đurbuzović otkrila je poraznu činjenicu da su tokom osamdesetih godina mladi u Budvi  imali veći izbor besplatnih vanškolskih aktivnosti, dok je Katarina Vukadinović ispred Kancelarije za mlade, istakla kako je neophodno detaljno osmisliti način organizacije i rada omladinskog kluba, kako se ne bi desilo da se zbog nedostatka osnovnih sredstava (za struju i komunalije) ugasi, kao što je bilo slučajeva na sjeveru Crne Gore. Međutim, jedna od učenica SMŠ “Danilo Kiš”, postavila je sledeće pitanje: Ako na državnom nivou postoje smjernice za osnivanje a na lokalnoj zvanične odluke (Lokalni plan akcije za mlade, Strateški plan razvoja Budve) zašto Opština ne bi finansirala rad omladinskog kluba?

O tim i srodnim pitanjima, o tome zašto se još uvijek nije osnovao i koji konkretno prostori bi mogli poslužiti kao omladinski klub ili omladinski kulturni centar, NVO Agora će uskoro organizovati Javnu raspravu na koju će pozvati predstavnike nadležnih  organa, ugledne intelektualce i kulturne radnike, lokalna nevladina udruženja koja se bave problemima i potrebama mladih, a sve u cilju prigodne prenamjene  jednog od brojnih neiskorištenih prostora koji i dalje stoje prazni. Kako se naglašava u kampanji NVO Agora za dodjelu prostora mladima, koja je dio projekta StroNGO podržanog od strane delegacija EU u Crnoj Gori, prostora ima na pretek. Potrebno je jedan od odgovarajućih “dodijeliti” mladima u Budvi, tvrde organizatori ove panel diskusije, kako bi se poboljšali uslovi za razvijanje njihovih talenata i kreativnih ideja, te omogućilo proaktivno  djelovanje mladih u lokalnoj zajednici.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + 17 =