Narodna biblioteka Budve – Promocija zbirke pjesama “Vertigo” Krsta Vukovića

 

 

U srijedu, 31. januara 2018. godine, JU Narodna biblioteka Budve predstavila je novu knjigu iz svoje edicije – poetsku zbirku Vertigo Krsta Vukovića. Glavna urednica izdanja je Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budve. Knjigu je uredila i lektorisala Stanka Stanojević u saradnji sa recenzentkinjom mr Natalijom Đaletić, dok su  kompjuterska i likovna obrada djelo Aleksandra Petrovića.

 

BILJEŠKA O AUTORU

Rođen 27.07.1967. u Bijelom Polju. Osnovnu školu završio u Mojkovcu, Srednju medicinsku u Podgorici, Filozofski fakultet u Nikšiću. U stalnom radnom odnosu od 1994. u SMŠ „Danilo Kiš” u Budvi kao profesor sociologije a shodno potrebama škole držao i nastavu iz logike, filozofije, ustava i prava građana, prava, privrednog prava, sociologije kulture, komunikologije, građanskog obrazovanja i debate. Učesnik brojnih međunarodnih naučnih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova, tribina. Koautor najnovijeg predmetnog programa -Sociologija, za gimnaziju (2016), recenzent udžbenika sociologije kulture, autor elaborata o mjestu i ulozi lokalne samouprave u obrazovnom sistemu. Supervizor Ispitnog centra Crne Gore. Od 2008 – 2010. angažovan kao predavač parlamentarne debate na „UDG” u Podgorici. U 2012. predavač na Fakultetu u Kotoru: Predmet – Savremeno crnogorsko društvo. Autor izbornog predmeta Debata za 2.razred Gimnazije, voditelj Debatnog programa Crne Gore i selektor nacionalne reprezentacije (učešće na 5 svjetskih prvenstava – Vels 2006, SAD 2008, Qatar 2010, Turska 2013. i Njemačka 2016.) i 2 Evropska prvenstva (Njemačka 2006. i 2011). Autor programa i direktor Debatne akademije u saradnji sa moskovskim univerzitetom RGGU. Međunarodni predavač u domenu teorije i tehnika debate i autor brojnih projekata raznovrsne profilacije tema civilnog sektora. Predsjednik udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore. Društveni aktivista – osnivač, rukovodilac i član brojnih organizacija (društva dobrovoljnih davalaca krvi, šahovski klubovi…). Organizator brojnih lokalnih, nacionalnih i medunarodnih manifestacija.

Autor TV emisija. Mislionica (RTVCG), Dijalog (KTV Budva) i postproducent serijala Navedi dobar razlog (FTV Sarajevo). Autor 3 dokumentarne festivalske emisije (Slovačka i Bar): „Dijalog”, „Tranzicioni Diznilend”, „Romi”. Autor (režija) pozorišnih predstava „Maturanti”, „Sud” i „Zločin i nagrada”.

Izdavač knjige kratkih priča Petrifikacija Dragana Radulovića, romana Vječnost uplamenu sna i knjiga pjesama Ognjena zamka i Koštac pod sidrom Nataše Žurić. Osnivač, glavni urednik i autor brojnih rubrika časopisa Dijalog.

Autor knjige pjesama Zaklon (1999) i kapitalne monografije Debatni program Crne Gore (2012). U štampi knjiga iz domena sociologije kulture Kriza smisla – bolest savremenog društva.

Dobitnik brojnih nagrada: Državna nagrada (Vlada Crne Gore-Ministarstvo zdravlja) za vaspitno-edukacioni rad 2009; Međunarodna nagrada CKD, Sarajevo, 2012; Zlatna plaketa DDKB 2008; Zlatna plaketa Centra Logos 2012; Međunarodna nagrada Centra za kulturu dijaloga, Mostar 2016; Zlatna plaketa – Akademija u UNITIC centru, BiH, 2017; CKKL: Nagrada – najbolji profesor mentor Debatnog programa Crne Gore za period 1997-2017…

 

Predstavljanje poetske zbirke Vertigo započelo je, za književne događaje, na malo neuobičajen ali veoma pozitivan i efektan način. Prikaz zbirke dat je putem audio vizuelne prezentacije, sa izvanredno odabranim stihovima, video kadrovima i muzičkom podlogom. Predivan glas glumca Mira Nikolića doprinio je da ovaj ionako divan prikaz bude još ljepši. Bio je to pravi način da ljubitelji poezije ośete njene čari kroz čitanje stihova Krsta Vukovića. Pogledajte fragment iz audio vizuelnog prikaza zbirke “Vertigo”.

O knjizi su govorili i razgovarali mr Natalija Đaletić koja je i recenzent zbirke i profesor Radoman Čečović, a u ime izdavača Stanka Stanojević.  

U ime izdavača Stanka Stanojević je između ostalog kazala da je jedini princip kojim se rukovodi Narodna biblioteka Budve prilikom odabira djela koje namjerava štampati upravo umjetnički kvalitet i vrijednost štiva što je izdavač prepoznao u Vukovićevom Vertigu. „Živimo li u Pasjem vremenu/U kojem očiglednost ne znači ništa – poezija odgoneta, spoznaje, ne nudi rješenja, jer to i nije zadatak umjetnosti; sam odgovor je možda u neuhvatljivom zanosu. Da li smo postali suviše površni, pa u dubine ni misli, ni osjećanja, ni duše ne silazimo, a bilo bi spasonosno makar bila/gubitkom prokleta. Insistiranje i svojevrsno lamentiranje nad duhom i duhovnim, te dušom i duševnim provijava gotovo svim stihovima zbirke pjesama Vertigo Krsta Vukovića. Vrtoglavo, na šta i sam naslov upućuje. Više o obraćanju Stanke Stanojević u video zapisu.

Prikazivanje audio vizuelne prezentacije na početku promocije nije bila jedina neobičnost ove književne večeri. Izbor učesnika predstavljanja zbirke, takođe je bila svojevrsna neobičnost. Do kontakta je došlo preko društvenih mreža, pa je i kod samih učesnika izazvalo iznenađenje to što je autor svoju zbirku prepuštio nekome koga ne poznaje. Ispostavilo se da autor ipak nije pogriješio, iako njemu nepoznate, odabrao je stručne učesnike. Naravno, u vremenu kad je manje više sve unaprijed dogovoreno, ovakav izbor mora biti posebno iznenađujući, neobičan, hrabar i na kraju veoma simpatičan.    

Govoreći o poetskom Vertigu  Vukovića, mr opšte književnosti i teorije književnosti Natalija Đaletić je istakla da uvodna pjesma Igra otvara zbirku, te da je programska i da anticipira tematiku knjige „i poziva na svojevrsni pakt sa čitaocem, na jednom, odnosno, sa samim sobom, na drugom nivou. Čini se dа pjesnik egzistenciju vidi kаo igru, аli iz jedne pozicije kаdа su mnoge igre odigrаne, pа se iz pozicije onogа koji je volio i pаtio, nаtаlаožilo i steklo iskustvo dа se preispitаju prаvilа igre, аli i prаvilа pisаnjа. Pjesnik je rаstrgnut između gordosti intelektа, čime bi dа ovlаdа emocionаlnim iskustvom, i emаnаcijom srcа koje ne pulsirа znаnjem već pristаje nа tаjne, nа ezoteriju”. Izlaganje mr Natalije Đaletić, možete viđeti i poslušati u video zapisu.

Profesor književnosti Radoman Čečović smatra da u masi objavljenog, nominovanog, nagrađenog…predstavlja senzaciju kada se naiđe na smislen i artikulisan umjetnički tekst. Profesor Čečović je mišljenja da svih sedam cjelina zbirke Vertigo zapravo ispisuju poemu o svijetu i čovjeku koji promišlja o svijetu: „Igra može da počne, u čitanju, koje nikada nije samo puko sricanje poznatih grafema, nego i odgonetanje sebe. Zato ćemo se u ovom interpretativnom smjelcu pozabaviti samo nekim od pomenutih ideologema: slobodom, igrom i, gle čuda, nemogućnostima interpretacije, smatrajući da upravo one ideološki objedinjuju, neka mi se ne zamjeri na prnaglašenoj eksplicitnosti, ovaj izuzetano uspio pjesnički tekst”. Izlaganje Radomana Čečovića integralno je prikazano u video zapisu.

Stihove iz zbirke Vertigo recitovala je Simona Bismiljak.

Zahvalivši publici na dolasku, autor Krsto Vuković je istakao da prvu objavljenu zbirku pjesama Zaklon (1999) nije promovisao, a ovoga puta je bio “pritisnut” zahvaljujući izdavaču Narodnoj biblioteci Budve koja je zaslužna što je knjiga ugledala svjetlost dana. Izrazio je zadovoljstvo objavljenom knjigom kao i promocijom u Budvi. Obraćanje autora pogledajte u video zapisu.

POŚETIOCI NA PROMOCIJI ZBIRKE “VERTIGO”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =