Narodna biblioteka Budve – Promocija romana „Let plavog safira“ Gorana Pejovića Gule


U petak, 4. marta sa početkom u 19 časova u holu Akademije znanja u Budvi biće predstavljen roman prvijenac “Let plavog safira” poznatog muzičara i umjetnika Gorana Pejovića Gule. O njegovom romanu govoriće recenzent, književnik Neven Milaković, moderator će biti Stanka Stanojević, a Gula će nam otpjevati neke hitove sa nekad značajnog budvanskog festivala Pjesma Mediterana, koji su se našli i u romanu.

Goran Pejović Gula je pjevač, kompozitor i tekstopisac. Vođa kultne grupe “Katapult” sa kojom je do sad snimio 10 albuma. Napisao je sve pjesme, muziku i tekstove, i izdavao za najjače diskografske kuće u regionu. Veoma važan podatak je da je šest puta nastupao na budvanskom festivalu Pjesma Mediterana, a dvije pjesme sa tog festivala rado se još uvijek slušaju: Crna Goro i Kada ti jednom loše krene.

“Knjiga je slojevita. Smještena u vrijeme višestrukih društvenih cijepanja, polarizacija, smislenih i besmislenih podjela, koje se prenose na porodicu i samog pojedinca, razarajući na taj način sopstveni embrion.
Ljubavni tok priče samo je kostur ovog romana, koji ukazuje na mnoge druge segmente naoko skrajnute. Uz pomoć nje ponirete u mračne ćoškove društva, saznajete njegove slabosti, po kojim pravilima i nepisanim zakonima je uređen i na koji način život malog, običnog čovjeka je njime uslovljen” – zapisala je u Pogovoru naša književnica Jasenka Lalović i završila riječima: “Želja da se zaviri u dušu čovjeka koji je na svojevrstan način obilježio kulturnu scenu Bara i Crne Gore, sigurna sam da će mnogima biti podsticaj da požele ovo zaista po mnogočemu drugačije štivo.
Ono u što sam više nego sigurna, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =