Narodna biblioteka Budve – Besplatne radionice u Budvi i Petrovcu


U organizaciji Narodne biblioteke Budve nastavljaju besplatne radionice u Budvi i Petrovcu koje se realizuju u čitaoničkom prostoru Biblioteke u Budvi i u OŠ Mirko Srzentić u Petrovcu ud februara do juna ove godine.

Svake srijede u čitaonici Narodne biblioteke Budve organizuje se radionica „Stop nasilju!“ namijenjena nižim i višim razredima osnovne škole u terminu od 17 do 19 časova, a koje vode profesorice Sanja Pantović (za niže razrede) u terminu od 17 do 18 časova i Zorica Joksimović (za više razrede) u terminu od 18 do 19 časova. Cilj ovog projekta je edukacija tri ciljne grupe: učenici, roditelji i nastavnici putem edukativnih radionica, javnih tribina, kao i obilježavanje Dana borbe protiv nasilja, 22. februar, Dana ružičastih majica…  U nizu aktivnosti počeće se radionicama kreativnog pisanja za učenike nižih i viših razreda na kojima  će se đeca kreativno izražavati u formi kratke priče ili pjesme, na temu „Stop nasilju“.  I ove godine će najbolje napisani radovi sa radionica, kao i oni koji će pristići  po osnovu raspisanog konkursa za učenike tri osnovne škole na nivou opštine Budva, biti publikovani u zborniku đečijih radova i promovisani u budvanskoj Biblioteci, kao i na proljećnom Sajmu knjiga u Podgorici, a u okviru partnerske saradnje NVO „Talas“ i JU Narodna biblioteka Budve.

Svakog četvrtka u terminu od 16 do 18 časova nastavlja popularna radionica za đecu i mlade koja je pokrenuta 2017. godine –  „Škola stripa i ilustracije“ koju vodi strip majstor Simon Vučković. Cilj ove radionice je edukacija o likovnim disciplinama ilustrovanja književnog teksta, časopisa, slikovnica, stripova, kao i upućivanje u ostale segmente dizajna kao što su: oblikovanje knjige, scenario (dramaturgija), kadriranje, montaža, studija i kreiranje likova, kostimografija, scenografija, anatomija, storibord, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija likovne umjetnosti s fokusom na dizajn.

Škola stripa i ilustracije za đecu i mlade se odvija u okviru partnerske saradnje sa NVU Udruženje afirmacije stripa.

Škola slikanja za treću dob koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević odvija se petkom u čitaonici budvanske biblioteke u terminu od 18 do 20 časova. Uz asistenciju slikarke Rajke Кujundžijević polaznici će naučiti različite likovne tehnike: crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovanu tehniku i sl. Biće ovo prilika da se okušaju u slikarstvu kao i da iskažu talente i sposobnosti likovnog izražavanja. Takođe,  biće organizovana i izložba radova nastalih na radionicama, kako je to i do sada bila praksa. Materijal za slikanje polaznicima radionice obezbjeđuje Narodna biblioteka Budve.

U Petrovcu u OŠ Mirko Srzentić se takođe odvija niz radionica u Organizaciji Biblioteke.

Radionica  “Čitaj, istraži, pripremi i pokaži” koju vodinastavnica Bojana Spalević poneđeljkom od 12.25 h namijenjena je đeci uzrasta od 12-14 godina. Radionica ima  cilj da osposobi učenike da se nesmetano izražavaju i da bogateći rječnik razvijaju samopouzdanje prilikom samostalnog izlaganja. Uz zajednički odabir, nastavnik koji vodi radionicu i učenici, čitaće se i tumačiti poezija i proza, a zatim i stvarati tekstovi po ugledu na čitane. Dosadašnje iskustvo u radu sa đecom pokazalo je da se oni najbolje oslobađaju i izražavaju kroz nastup na sceni, što će biti konačni cilj ove radionice.

“Mozgalica” je radionica  koju vodi nastavnica mr Anđela Radović četvrtkom od 15 sati i 10 minuta za učenike trećeg razreda, a poneđeljkom  za učenike petog i šestog razreda u terminu od 12.25 h i za učenike četvrtog razreda od 13.15h. Cilj radionice jeste pospješivanje prvenstveno logičko-matematičke, ali i ostalih oblika inteligencije. Radi se u grupama i individualno u paru kroz čitanje zadataka, razlaganje procesa na korake, zapisavanje teza, dolaženje do rješenja i objašnjenje rješenja, igranje asocijacija i sl.

Radionicu “Matematika kroz igru” vodi nastavnica  Šenida Kajević poneđeljkom od 12.25h,  a namijenjena je đeci predškolskog uzrasta. Cilj radionice je da đeci  na zanimljiv način kroz raznovrsne aktivnosti bude predstavljen matematički sadržaj predviđen za ovaj uzrast i stvori mogućnost da mališani kroz novi pristup steknu nova znanja i vještine koja će im pomoći u snalaženju u raznovrsnim situacijama, kao i u navikavanju na novi prostor, pravila i poboljšanje grafomotoričkih sposobnosti.

“Budućnost baštine” zanimljiva je radionica čiji je cilj da na interesantan način upozna đecu sa kulturnim nasljeđem Paštrovića i Budve. Kroz istraživanja starih, analiziranja i stvaranja novih zapisa, učenici stiču svijest o značaju zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Namijenjena je učenicima od petog do devetog razreda, a odvijaće se utorkom u terminu od 12.25h pod vođstvom nastavnica Mile Medin i Ivane Kurtović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 14 =