Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za subotu, 23. jul

 

U subotu, 23. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije, produkcija Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, koje prvi put gostuje na festivalu. Predstava je zasnovana na dramama Bernarda – Mari Kolteza i Vilijema Šekspira, koje su za scenu adaptirali Tibor Hrs Pandur, dramaturg predstave, i Livija Pandur, ujedno i rediteljka predstave.

U programskoj knjižici Tibor Hrs Pandur obrazlaže odabir komada: “ Dan umorstva u povijesti o Hamletu dramska je adaptacija Bernarda – Mari Kolteza, na kojoj se temelji naša predstava, a sublimira događaje iz Hamleta u jedan jedini dan i na samo četiri lica, za koja se čini, da zatvoreni u posmrtnom bunkeru uprizoruju uvijek jednu te istu dramu… Osnovna teza koju preispitujemo je – što bi se dogodilo kad Hamlet ne bi kapitulirao i kad bi ostao vjeran svojoj sumnji u smisao krvave osvete kao sredstva uspona do vlasti. Hamlet, koji ostaje vjeran nenasilju. Hamlet koji se odupre ‘velikom mehanizmu’ istorije feudalnog klanja, pa kao pravi tragični junak odluči da odustane i emigrira. I što bi se dogodilo ako se Ofelija odupre i ne bude samo bespomoćna žrtva? Što ako je njeno samoubistvo barem čin otpora? U skladu sa savremenom feminističkom interpretacijom u našoj su verziji ženske uloge jednako vrijedne muškim.” 

Pored Livije Pandur, rediteljke predstave i Tibora Hrs Pandura, dramaturga, koji je i adaptirao tekst,  autorski tim čine Žarko Dragojević, autor muzike i zvuka, i Irena Kraljić, koja je uz Liviju Pandur zadužena za scenografiju i kostime.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Marija Šegvić, Mirej Stanić i Zdeslav Čotić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − ten =