Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za srijedu, 3. avgust

 

U srijedu, 3. avgusta,, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika nastavlja se ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pisca Mirka Jovanovića, koji će predstaviti svoj roman „Između crnih polja“.

Mirko Jovanović rođen je 1985. u Bijelom Polju. Objavio je zbirku pjesama Kamenolom”, roman za djecu  „Pero ptice dodo” i roman „Između crnih polja”.

Dobitnik je nagrada „Mladi Dis”, „Aladin Lukač”, „Laza K. Lazarević”, prve nagrade za prozni rukopis Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Po riječima Radoja Femića, roman Mirka Jovanovića “Između crnih” polja, “čini dovršenu romanesknu cjelinu u kojoj se konstituiše slika jednog mjesta i vremena, ilustrovana sudbinama književnih junaka koji dijele specifično, (a)tipično životno iskustvo provincije. Naglašavajući da svojim književnim tekstovima vrši pjesničku, a ne istorijsku rekonstrukciju imaginarnog Akova, pripovjedač sugeriše prisustvo različitih tradicijskih linija koje su ostavile najdubljeg traga u životu pojedinca i kolektiviteta.

Najprimernija ilustracija navedene pojave jeste porodica Maković, koja predstavlja izdanak jedne mentalitetske matrice, konstituisane dugotrajnom potrebom za prilagođavanjem i opstankom na dinamičnom prostoru Limske doline. Nimalo slučajno roman počinje detaljnim opisom hotela Sandžak, čija socrealistička arhitektonika predstavlja metonimiju posleratnog razvoja i života varoši u čijem centru je sagrađen. Po prepoznatljivom realističkom maniru, pripovjedač se primarno koncentriše na dočaravanje eksterijera, da bi potom narativni opseg redukovao, usmjeravajući ga prema akovskoj porodici Maković I naročito prema povlašćenom liku, Ivanu Makoviću. Simboličke analogije, koje su uspostavljaju na relaciji Pariz – Akovo, oživljavaju spoznanje o sudbinskoj istovjetnosti koja junaka sustiže jednako u metropoli kao i u prostoru podbjelasičke varoši. Iako bi se mogao sagledavati u kontekstu žanrovskih specifičnosti romana o odrastanju, Između crnih polja predstavlja, prije svega, socijalni roman-hroniku, čije prostorno-vremenske koordinate imaju autentično strukturno značenje”.

Moderator večeri je Radoje Femić, pisac i kritičar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − five =