Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za srijedu, 27. jul

 

U srijedu, 27. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala razgovorom o djelu Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži izbor iz poezije Lenarda Koena. Veče se organizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade. Uvodnu riječ će održati Dejvid Morgan, savjetnik i zamjenik šefa misija, Ambasada Kanade, moderator večeri će biti Olgica Marinković, takođe iz Ambasada Kanade, a gosti večeri su Vladislav Bajac, pisac i izdavač, i  Zoran Paunović, profesor i prevodilac.

Adam Koen, Lenardov sin, u predgovoru za “Plamen” je rekao: “Poznavati moga oca zapravo je značilo poznavati čovjeka okruženog hartijama, bilježnicama, salvetama – ispisanim prepoznatljivim rukopisom – (uredno) rasutim na sve strane… Pisanje mu je bilo razlog postojanja. To je bila ta vatra kojoj je težio, najvažniji plamen koji je potpaljivao. I koji se nikad nije gasio… Ima u njegovom djelu razne vatre i plamena, da se stvara i da se razara, da se grije i osvjetljava, da se čezne i da se uzme. Zapalio je plamen i marljivo ga održavao. Proučavao je i belježio njegove posljedice. Opasnost od plamena ga je podsticala – često bi, govoreći o umjetnosti drugih ljudi, pominjao nedostatak ‘opasnosti’, a hvalio ‘uzbudljivost’ misli koja je bila u plamenu’. Ta obuzetost vatrom potrajala je do samog kraja. ‘Ako poželiš mračnije, ubićemo plamen’, peva on na svom poslednjem, oproštajnom albumu. Umro je 7. novembra 2016. godine. Sad se oseća više tame, ali plamen nije ubijen. Svaka stranica papira koji je on zacrnio trajno je svjedočanstvo jedne goruće duše.”

 Vladislav Bajac je, između ostalog, za Lenarda Koena zapisao da Koen “ne bi bio vrhunski pjesnik da se nije najviše bavio samim sobom. Ali, istovremeno, on je ‘rijetka zvijer’ u tom svijetu koji to nije činio prevashodno iz samoljubivosti. Naprotiv, riječ je o njegovom načinu da samoanalizom, sumnjom u sebe i bespoštednom samokritikom stigne što dalje u razumjevanju ljepote, ljubavi, erosa, boga i religije bez kanona. Taj čudovišni spoj sjete, radosti i crnog humora doslijedno je činio osnovu nenametljivih, a često veličanstvenih stihova tokom svih šezdeset godina njegovog stvaranja, i u književnosti i u muzici. Koen je jedinstven primjer pjesnika čije su autentične karakterne osobine (povučenost, skromnost, čak stidljivost), provučene kroz izuzetan talenat, rađale poetsku snagu, hrabrost, rizik, ali i krhkost, nesigurnost – a nadasve mudrost.”

Tokom večeri će biti prikazan i odlomak iz rijetko prikazivanog dokumentarnog filma iz 1984. godine o slavnom muzičaru, čiji je autor i scenarista upravo Vladislav Bajac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =