Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za srijedu, 10. avgust

 

Dramski program

U srijedu, 10. avgusta, na platou iza OŠ „Stefan M. Ljubiša“, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Zaljubljeni Šekspir“ u režiji Ane Tomović. Predstava je rađena po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u adaptaciji Li Hola.

Periša Perišić, dramaturg predstave o istoj kaže: “U ‘Zaljubljenom Šekspiru’ Stopard priznaje – iako ironično – Šekspirov nov dom na kinematografskom tržištu, tako što je elizabetanski svet pretočio u holivudski, filmski, drveni studio gde potražnja za blokbasterom rađa konvencionalno pisanje, ‘ljubav i komad sa psom’… Ali, iako je Šekspir, prerušen u filmskog stvaraoca, ušetao u dvadeset prvi vek preporođen kao savremenik, to ne znači da treba samo da slavimo njegov kultni status već i da zavirimo iza onog što se nazire ispod svih tih naslaga, zastora, interpretativnih velova kojima je zaodenut, uprkos holivudskim (licencnim) miderima kojima je stegnut, naročito ako ga posle skoro četvrtine veka, obrnutim procesom, iz galimatijasa filmskih i drugih obrada (od verodostojnih, preko slobodnih, do radikalno drugačijih) vraćamo izvornom mediju i prvoj ljubavi – pozorištu”.

Ana Tomović rođena je 1979. godine u Beogradu. Završila je Filološku gimnaziju u Beogradu, a zatim je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Njene predstave su učestvovale na značajnim međunarodnim i regionalnim festivalima: BITEF, MESS, „Nova evropska drama“ u Visbadenu, ”Forum mladih evropskih reditelja” u pozorištu ”La Mama” u Njujorku, Sterijino pozorje, ”Borštnikovo srečanje” u Mariboru, Joakimfest, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, „Desire“ festival u Subotici, ”TESZT” festival Temišvar, “Grad teatar”, Budva…

Pored Ane Tomović koja potpisuje režiju, autorski tim čine Marija Stojanović, prevodilac, Periša Perišić, dramaturg, Aleksandar Denić, scenograf i Momirka Bailović, kostimograf.

U predstavi igraju:  Luka Grbić, Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Nenad Gvozdenović, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.

Predstava je na programskom repertoaru i 11. avgusta.


Muzički program

Iste večeri, 10. avgusta, u crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se i ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom pijaniste Nikole Vučkovića. Na koncertu će izvesti čuvenu Listovu Sonatu u h-molu i njen svojevrstni nastavak pod nazivom “Mefistovo prokletstvo”, koji je djelo crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića.

            Nikola Vučković nakon završene niže muzičke škole u Budvi upisuje srednju muzičku školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Novari (Italija), u klasi prof. Mariana Mike, gdje 2002. godine diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Borisa Karaljevića, gdje je diplomirao 2004. godine. Magistrirao je u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Usavršava se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga. Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar, i to u: Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH, itd. Od 2015. godine stalni je član dua “2Soul(o)s” sa violinistkinjom Dušicom Kordić, a 2016. bio je zvanični pijanista (klavirski saradnik) za pobjednike takmičenja “Grand Prize Virtuoso” i “Golden Awards New York”. Bio je i član žirija za “Golden Key Piano Competition” u Njujorku. Od 2015. do 2021. godine bio je direktor JU ŠOMO  u Budvi, a trenutno je angažovan kao profesor klavira i korepetitor u muzičkim školama u Budvi i Kotoru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − ten =