Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za poneđeljak, 25. jul

 

U poneđeljak, 25. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena lutkarska predstava „Kralj Edip“ zasnovana na Sofoklovoj drami u adaptaciji i režiji Luciana Delprata. Predstava je koprodukcija HNK “Ivan pl. Zajc” iz Rijeke i Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Predstava je za mlade i odrasle.

Luciano Delprato je u svojoj izjavi za časopis “Nacional” objasnio svoj odabir djela: “Grčki klasici predmet su mog posebnog interesa, jer se na njima temelji zapadna civilizacija. Međutim, na ta djela ne gledam kao kao na sliku prošlosti, već kao na sliku sadašnjosti“. Takođe je dodao da je adaptaciju radio “misleći na aktuelnost, jednom nogom u Sofoklovom djelu, a drugom u sadašnjem trenutku. Sofoklo je zapravo nevjerojatno moderan, odabire, kroz retrospekciju, ispričati nam događaj kao kriminalističku dramu. Istodobno pričamo priču o tajni identiteta“.

U svojoj kritici predstave u „Novom listu“ Kim Cuculić kaže da je Luciano Delprato „klasičnom dramskom predlošku pristupio na savremen način – nastojeći približiti ovaj lektirni naslov i mladoj publici“, kao i da je predstava „nastala kombinacijom animacije lutaka i žive igre glumaca, a u središte priče stavljena je napeta ‘kriminalistička’ istraga oko ubojice kralja Laja. Predstava ‘Kralj Edip’ je svojevrsno ogledalo politike, ali i nas samih, suočavajući nas s nimalo ugodnim odrazima. Sve to uz dozu humora i ironijskog odmaka, prilagođeno i mlađoj publici.“

Pored Luciana Delprata autorski tim čine i Nikolina Židek, prevodilac, Nataša Antulov, dramaturg predstave i Manuela Paladin Šabanović, koja potpisuje adaptaciju kostimografije.

U predstavi igraju: Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − twelve =