Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za petak, 22. jul


U petak 22. jula, sa početkom u 21 č, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem crnogorskog pisca Ilije Đurovića, koji će predstaviti svoj roman „Sampas“.

Ilija Đurović rođen je u Podgorici 1990. godine, a od 2013. živi i radi u Berlinu. Piše poeziju, prozu, drame i filmska scenarija. Objavio je zbirke priča: Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima (Žuta kornjača, 2014) i Crne ribe (Žuta kornjača, 2016). Objavio je i zbirku pezije Brid (Treći trg, 2018.), koja je ponijela nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ 2018. Njegov prvi roman Sampas (Treći trg, 2021.) ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu.

Po riječima Bojana Krivokapića, zvaničnog recenzenta ovoga izdanja: “‘Sampas’ je poema puta. ‘Sampas’ je roman. ‘Sampas’ je muzika.
Od prve do poslednje stranice ove knjige, od Ade Bojane, preko Bokokotorskog zaliva pa do Podgorice, Ilija Đurović rafiniranim književnim stilom pred nas postavlja slike i situacije celog jednog života, života kao traganja za boljim, života kao kolopleta milih i nemilih okolnosti i događaja – onoga što bi se zaista moglo nazvati: život, literatura. Savremeni crnogorski, odnosno rasparčano-jugoslovenski, odnosno balkanski kontekst – milje je kroz koji likovi ove knjige traže svoj: sampas. Ili spas? Ilija Đurović vešto sastavlja književni pazl od kojeg nas katkad podilaze srsi, a katkad milina. Besprekoran stil kojim je ovaj roman napisan čini da ne poželimo da je kraj. Ali kraj čega? Kraj puta? Kraj traganja?
‘Sampas’ nam ne dopušta da stavimo tačku. ‘Sampas’ je knjiga o ljubavi prema životu, uprkos svemu”.

Moderator večeri je Brano Mandić, pisac, novinar i vizuelni umjetnik, jedan od najčitanijih autora u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 2 =