Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za četvrtak, 28. jul

 

U četvrtak, 28. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika nastavlja se ovogodišnji književni program festivala gostovanjem pisca Nikole Malovića, koji će predstaviti svoj roman za djecu i odrasle  „Galeb koji se smeje“.

Nikola Malović rođen je 1970. u Kotoru. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.  Živi u Herceg Novom i Bijeloj. Objavio je knjigu kratkih priča Poslednja decenija, novele u dramskoj formi Kapetan Vizin – 360 stepeni oko BokePeraški goblen, i oko 3.300 tekstova. Priče su mu prevođene na ruski, engleski, poljski i bugarski. Za roman Lutajući Bokelj dobio je nagrade „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, potom „Majstorsko pismo“ (za životno dјelo), „Lazar Komarčić“ i Oktobarsku nagradu grada Herceg Novog. Kompletan je autor književne fotomonografije Herceg-Novi: Grad sa 100.001 stepenicom, knjige dokumentarne proze Bokeški berberinBoga u Boci. Napisao je tekst Bokeške bojanke. Priredio je Bokeški humor. Objavio je Prugastoplave storije, koje s romanom Jedro nade (nagrade „Pero despota Stefana Lazarevića“, „Borisav Stanković“, „Pečat vremena“ i nagrada „Branko Ćopić“ Srpske akademije nauka i umetnosti) čine jedinstveni dualni prozni sistem u savremenoj srpskoj književnosti. Jedro nade prevedeno je na ruski i engleski jezik. Autor je esejističko-dokumentarne proze Boka Kotorska i SrbijaDogodine na moru. Roman Galeb koji se smeje pojavio se 2022. god. i u prevodu na kineski jezik.

Od 2008. g. urednik je izdavačke djelatnosti hercegnovske Knjižare So (edicija „Bokeljologija“) i urednik manifestacije „Dani Knjižare So“. Pisao je za Politiku i Nedeljnik. Kolumnista je Pečata. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Jedan je od osnivača Grupe P-70.

Na sajtu Knjiga komerca za “Galeba koji se smeje” stoji da je to “alegorijski roman o vremenu u koje smo uronjeni i o talasima koji dolaze. Glavni junak je galeb Simon, koji će nam pokazati svet u kome je moguće da se na ostrvu Mamula, nekadašnjem zloglasnom logoru, sada gradi luksuzni turistički rizort. Knjiga o moreplovcima, nautičkoj istoriji, ekologiji, ljubavna priča, bajka – ilustrovana dvema mapama, jednim pečatom i sa 59 fotografija Boke Kotorske – najlepšeg zaliva na svetu“.

Moderator večeri je Vanja Gavrovski, glavna i odgovorna urednica Bookmate Žurnala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × four =