Muzeji i galerije Budve – Program povodom obilježavanja Dana opštine Budva 2023. godine


JU Muzeji i galerije Budve realizovati bogat kulturni program povodom obilježavanja Dana opštine Budva 2023. godine. Program će se realizovati u periodu od 10. do 25. novembra 2023. godine u Budvi i Petrovcu.

Program počinje u petak, 10. novembra u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” koncertom srednjovjekovne muzike pod nazivom „Zlatni vijek trubadura” ansambla „Labyrintus”.

U Modernoj galeriji Jovo Ivanović” u utorak, 14. novembra u 18 časova će biti prikazan film i izložba: Revija kratkih dokumentarnih filmova u organizaciji festivala „Novi val” i NVO „Agora” i izbor iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović”.

U četvrtak, 16. novembra u 19 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” će biti otvorena izložba ikona Marije Vukosavljević.

U petak, 17. novembra u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” će se održati predstava – monodrama „Nadežda Petrović ” – povodom 150 godina od rođenja poznate slikarke.

Uloga: Biljana Đurović

Režija: Božidar Đurović

Produkcija Festivala monodrama i pantomime – Zemun

U subotu, 18. novembra u Spomen-domu „Reževićiˮ može se pogledati izložba iz etno sobe Spomen-doma „Reževići . U Petrovcu će istog dana biti otvorena i izložba iz fundusa galerije „Marko K. Gregović ” pod nazivom „Motivi Petrovca i Budve”.

U Muzeju grada Budve u neđelju, 19. novembra u 19 časova će se svečano obilježiti 20 godina od otvaranja Muzeja grada Budve otvaranjem digitalne/virtuelne izložbene postavke u Muzeju grada Budve i predstavljanjem najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika Starog grada, kao i emitovanjem filma o Muzeju grada Budve.

U poneđeljak, 20. novembra će se u Spomen-domu „Crvena komuna” održati pedagoško-likovne radionice na temu etnologije, vođenje kroz izložbu, likovna radionica, a biće predstavljeni đečiji radovi nastali na radionicama (gornja galerija).

Takođe, u poneđeljak 20. novembra u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u 19 časova će biti održano predavanje i prezentacija „Kameni stražar: Tvrđava Kosmač na Brajićima” – istorija, revitalizacija i potencijal.

Program se nastavlja  u četvrtak, 23. novembra u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu biti održano interaktivno predavanje „Šapat prošlosti”– pričajmo o očuvanju našeg kulturnog nasljeđa. Na predavanju će govoriti mr Ljubica Miličić i Goran Bubanja, muzejski savjetnik.

Program se završava u subotu, 25. novembra u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” predstavljanjem monografije „Brajići” autora dr Rista Prentovića i Sava Martinovića. Izdavač je mjesna zajednica Brajići, 2023.

Recezenti su dr Radoslav Raspopović i Branko Banović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =