Muzeji i galerije Budva – Izložba skulptura, crteža i slika umjetnika Darka Vučkovića

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u subotu, 8. jula 2023. godine, u 20 časova i 30 minuta u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša biće otvorena izložba skulptura, crteža i slika umjetnika Darka Vučkovića. Izložbu će zvanično otvoriti Dijana Lazović, akademska slikarka iz Budve. Kustos izožbe je Đordjije – Bato Boljević.

Biografija umjetnika:

2001. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Dragana Karadžića, a specijalističke studije završio na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Vukovića.

1999–2000. Boravio na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska, gdje se počinje baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom.

Njegov rad predstavljen je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

2019. Treća nagrada za skulpturu na London Art Biennale, Chelsea Old Town Hall, Velika Britanija.

2019. Zastupljen u kvartalnoj publikaciji za savremenu umjetnost „Create Magazine”. Kustoskinja Margaret Vinslou (Margaret Winslow), direktor Muzeja savremene umjetnosti u Delaveru, SAD.

2022. Predstavnik Crne Gore na Venecijanskom bijenalu, Venecija, Italija.

2022. Prva nagrada na 44. crnogorskom likovnom salonu.

Tekst iz kataloga:

Prikazani eksponati su rezultat višegodišnjeg istraživanja tehnika i materijala u oblasti gline i mogućnosti njene obrade.

Za razliku od procesa nastanka tih formi koji su spontani, intuitivni i neskloni racionalnim tumačenjima, tehnike u kojima su radovi realizovani su jasno definisane, kako u svojoj izvedbi tako i u filozofiji koja stoji iza njih.

Skulpture su nastale kao spoj različitih vrsta gline i različitih procesa kojima je ista podvrgnuta. Raku, kao drevna i značajna tehnika je primijenjena parcijalno ili u cjelosti na svakoj od njih. To uvijek podrazumijeva veći broj pečenja u različitim tipovima peći. 

Za realizaciju je bilo neophodno uvođenje peći na drva, replike tradicionalne japanske Anagama peći u umanjenoj formi, uz pomoć koje je moguće dostizanje visokih temperatura, a zatim naglo hlađenje komada u posebnoj komori.

Estetika Raku-a u svom korijenu oličava principe zen budizma. Ona se pojavljuje u Japanu u 16. vijeku kao reakcija na raskoš, luksuz i veličanstvenost plemstva, a njegova suština je bila pronaći ljepotu u nesavršenosti, prihvatanje prirodnog ciklusa rasta i propadanja kao i uključivanje kvaliteta poput skromnosti, asimetrije, spokoja i organskih oblika prirode što je potpuna suprotnost današnjoj brzoj i masovno proizvedenoj kulturi za jednokratnu upotrebu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 1 =