Muzej Budve – Izložba Dodir vatre, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

 

U petak 18. novembra 2016. godine, u 19 časova, u lapidarijumu Muzeja Budve otvorena je izložba Dodir vatre, priča o staklu iz muzejskih zbirki Crne Gore.

Riječ je o eduktivnoj izložbi koja je već predstavljena u Podgorici, a nakon Budve planira se preseliti i u nekoliko gradova Crne Gore.

Na izložbi su kroz panoe predstavljeni brojni stakleni artefakati otkriveni tokom arheoloških iskopavanja, koji se dijelom nalaze u ekspozicijama crnogorskih muzeja a dijelom u depoima i privatnim kolekcijama. Izložbom je obuhvaćen veliki vremenski period, od najranijih staklarskih ostvarenja iz 4. vijeka p.n.e. pa sve do onih iz prošlog vijeka. Tokom tog razdoblja stvorena su i neka od najvećih dostignuća umjetničke kreativnosti oblikovanja stakla koja se mogu svrstati i u svjetska.

Osim fotografija i teksta koji prati istorijsku genezu staklarstva i staklenih nalaza, posjetioci su imali priliku da vide i antičko staklo koje je dio stalne postavke Arheološkog muzeja Budve. Ovo izuzetno bogastvo koje potiče sa arheoloških iskopavanja antičke nekropole Budve ima svoje posebno mjesto na izložbi i doprinosi da doživljaj bude još živopisniji.

Autori izložbe su kustos savjetnik Dragan Radović, istoričar umjetnosti-arheolog i Miloš Živanović, mr arheolog.

 

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-1

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-2

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-3

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-4

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-5

muzej-budve-izlozba-dodir-vatre-prica-o-staklu-6

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =