Moderna galerija – Predstavljena knjiga „Znakovi vremena“ autora Ranka Pavićevića

 

 

U petak 16. novembra 2018. godine, u Modernoj galeriji  (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu, predstavljena je knjiga „Znakovi vremena“, autora Ranka Pavićevića, poznatog crnogorskog novinara i publiciste. Događaj je bio izuzetno posjećen i tražila se stolica više. Na predstavljanju su govorili novinar i publicista Savo Gregović, mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i autor dok je moderator večeri bio dramaturg Miloš Boreta.

Na početku se brojnoj publici obratio Miloš Boreta: “Kako i priliči, na samome početku ću vas upoznati sa nekoliko osnovnih podataka o autoru. Ranko Pavićević se novinarstvom bavi od davne 1979. godine. Radio je i objavljivao tekstove u više od 12 medijskih kuća, revija, agencija i portala. Objavio je 8 knjiga i, kao što znate, živi i radi u Budvi. Za knjigu razgovora „Znakovi vremena“, autora Ranka Pavićevića poznata i priznata književnica i rediteljka Vida Ognjenović je napisala predgovor naslovljen Dijalozi o životu i nadživotu. Izdvojio sam par rečenica koje ću podijeliti sa vama: Antologija ovakvih intervjua jeste svojevrstan znakovnik u kojem su izneti i objašnjeni pojedini gorući umetnički, moralni i građanski postulati intervjuisanih umetnika, ali je istovremeno i vodič kroz složene i izukrštane staze znanja i mašte, sumnje i uverenja, života i nadživota. Vrsni novinar Ranko Pavićević je u naše vreme hrabro uzeo na sebe tu tešku ulogu modernog Ekermana i odlučio da mnoge umetnike raznih umetničkih grana i opredeljenja podstakne da govore o složenim temama i još složenijim idejama koje ih zaokupljuju, muče i izazivaju da se s njima sučeljavaju i bore. Pavićević je pažljivo slušao, ispitivao i beležio njihova razmišljanja o umetničkim izazovima i nezadrživom nagonu da na njih odgovaraju najpre svojim delom, baš kao i svojim građanskim bićem i angažmanom. Obrazovan novinar, zainteresovan za delo i ličnost umetnika kojeg susreće, Pavićević razgovor očigledno priprema kao iznimnu priliku za neposrednu komunikaciju sa osobom čije životno i umetničko iskustvo ceni, smatrajući ga važnim i zanimljivim. Zato nastoji da svog sagovornika navede da o tome govori otvoreno i slobodno, kako bi taj govor bio izvoran u svojoj ispovednoj postavci. On u tome uspeva podjednako dobro i kad vodi razgovor sa istaknutim književnikom, nagrađivanim slikarem, ili vajarom, proslavljenim glumcem, rediteljem svetskog imena, pesnikom, čije stihove generacije uče napamet, poznatim dramatičarem, ili sjajnom operskom divom. Uspeva zato što svalcad nastupa gospodski, s respektom i prema činjenicama i prema ličnosti koja nastoji da ih u razgovoru s njim protumači, baš kao što se, verujem, Ekerman ponašao prema Geteu i njegovim stavovima. Prije nego što je dao riječ mr Luciji Đurašković, Miloš Boreta je pročitao nekoliko izvoda iz intervjua koje je Pavićević zabilježio u knjizi, kao i neke od zapisa poznatih stvaralaca o knjizi.

Mr Lucija Đurašković je u svom izlaganju istakla: “ Posebno valja naglasiti da ova knjige sadrži sabrane razgovore u kojima nailazimo na odlično stilizovane i osmišljene dijaloške tekstove koje intervjuer oblikuje i usmjerava koristeći prava pitanja, citate i zapažanja. Dakle, poseban značaj u ovom postupku ima autor koji, po pravilu, izdvaja pitanja koja su za savremenog čitaoca od najveće važnosti i pokreće sagovornika da dospije do najdubljih sopstvenih mogućnosti odgovora. U našem slučaju Ranko Pavićević, kao vrsan erudita i intelektualac, u potpunosti čuva osnovnu nit razgovora-intervjua i to ne samo kao novinarski prilog, već i kao književno-dokumentarnu vrstu. Pavićević svojim usmjeravanjem pokazuje da se dijalogom upravo dospijeva do najdubljih značenja koja se tiču egzistencijalnih pitanja, dakle pitanja čovjekove egzistencije i njegovog mjesta u svijetu i vaseljeni uopšte. Dozvolite da iz više nego zanimljivog niza sagovornika izdvojim riječi mog omiljenog reditelja Živojina Pavlovića: “Ono što je obilježje trenutka u kome živimo jeste raspad zdravog uma. Naš trenutak, bilo da imamo u vidu epske dimenzije rata ili intimna stanja ljudskog duha, obeležava šizofrenija. Šizofreničnost društvenog stanja ogleda se u haosu, bezperspektivnosti…jedino što se zna i što van sumnje jeste je – da su destruktivni ljudski postupci u punom procvatu”. Pitanja koja Pavićević najčešće postavlja sagovorniku mogu se svrstati u tri grupe. Prva su opšta pitanja vezana za stvaralaštvo, jer su sagovornici iz različitih oblasti. Druga grupa pitanja tiču se opšteg društveno-političkog i sociološkog aspekta vremena u kome autori stvaraju i treća, koja podrazumijeva načine prevazilaženja stanja krize duha, vrijednosnih kriterijuma i kulture uopšte sa kojim stavom su, uglavnom, svi saglasni. Pošto smo večeras u Modernoj galeriji, ovom hramu likovne umjetnosti, pomenuću da je ova knjiga i svojevrsna hronika jednog poluvijeka naše likovne umjetnosti. U knjizi se često postavlja pitanje što je uopšte umjetnost? A, Uroš Tošković će proročki odgovoriti: “Umjetnost niko nije objasnio i neće je ni objasniti dok je svijeta i vijeka…”

RANKO PAVIĆEVIĆ je jedan od onih kolega, kojih je sve manje, kojega krasi vrhunska profesionalnost, civilizovano saopštavanje, bilo koja da je novinarska forma. Nekako od prvih novinarskih dana, od kojih ga bogami dijele decenije, ljubio je istinu, koja je vrhovni kriterijum našeg esnafa, rekao je na promociji, novinar i pisac SAVO GREGOVIĆ.

 Pravda i pravičnost, kako do nje doći, a kako je kada je nema, bili su njegovi izazovi i onda, kada je radio u elektronskim meijima, ili punio stupce novina i revija, kazao je on, ističući, da je to bila donkihotovska borba u našim  nerijetko zatvorenim sredinama, gdje su novinari dežurni krivci, ali moj prijatelj Ranko, nije posustajao, i na pravi naćin je branio dostojanstvo profesije i lični integritet.

Razgovori Ranka Pavićevića su do sada njegova najbolja knjiga, esencija njegovog novinarskog iskaza, štivo koje rado preporučujem svima, koje zanimaju dobra djela. Knjiga je jedna od boljih ovoga žanra, koje sam do sada imao prilike da čitam, kazao je na promociji knjige Znakovi vremena, novinara i publiciste Ranka Pavićevića, poznati novinar i pisac Savo Gregović.

Knjiga razgovora ZNAKOVI VREMENA, autora RANKA PAVIĆEVIĆA, pojavila se u izdanju NOVE KNJIGE iz Podgorice, JU “GRAD TEATAR” iz Budve i izdavačke kuće KOSMOS IZDAVAŠTVO iz Beograda, na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, a do sada je predstavljena čitaocima u Podgorici, Nikšiću, Budvi i Herceg Novom.

Pored ostalih, u knjizi se nalaze razgovori sa: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miroslavom Antićem, Miloradom Pavićem, Matijom Bećkovićem, Vidom Ognjenović, Rankom Jovovićem, Čedom Vukovićem, Momom Kaporom, Marijom Vargasom Ljosom, Emirom Kusturicom, Radem Šerbedžijom, Živkom Nikolićem, Dadom Djurićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Filom Filipovićem, Marinom Abramović, Jadrankom Jovanović i mnogim drugim poznatim stvaraocima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 6 =