Moderna galerija – Predstavljanje zbornika radova – ZIDINE NAD NEMIRNIM MOREM

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

Prvo predstavljanje zbornika radova – ZIDINE NAD NEMIRNIM MOREM, održano je 14. maja 2016. godine u Modernoj galeriji u Starom gradu.

 

Zbornik Zidine nad nemirnim morem

 

Zbornik radova o starim petrovačkim utvrđenjima Kastelu i Lazaretu u Petrovcu na Moru – ZIDINE NAD NEMIRNIM MOREM, koji su priredili Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi, i Goran Pajović, dipl. arheolog, nedavno je objavila JU Muzeji i galerije Budve.

U predstavljanju Zbornika učestvovali su recenzent dr Miroslav Luketić (dipl. istoričar), Slobodan Bobo Slovinić (dipl. arh. i slikar), Slobodan Bobo Mitrović (dipl. inž. arh) i priređivači Dušan Medin i Goran Pajović.

 

Ucesnici promocije - 2

 

Navođenjem podataka bitnih za pojavu ove publikacije, Dušan Medin je započeo predstavljanje Zbornika. Zahvalio se izdavaču, recenzentima, učesnicima promocije, autorima tekstova i svima koji su na bilo koji način pomogli da se vrijedna publikacija pojavi. Zbornik radova je nastao kao plod Okruglog stola koji je u avgustu 2015. godine održan u Petrovcu, na kojem je prezentovano osam radova, a kasnije je dodato još sedam, kazao je Dušan Medin, jedan od priređivača ovog izdanja. Više u video zapisu.

 

Dusan Medin

 

Recenzent zbornika radova “Zidine nad nemirnim morem”, dr Miroslav Luketić je na početku svog izlaganja naglasio da ovaj projekat predstavlja obrazac kako treba raditi na proučavanju i publikovanju rezultata naučnih istraživanja. Istraživačko polje je veliko, pa se javlja potreba da se na sličan način naučno obradi Sveti Stefan i druge vrijednosti i znamenitosti Paštrovića, istakao je Luketić. Posebno je apostrofirao potrebu da mladi ljudi i ne samo oni, moraju da ulože napor da se opšte kulturne vrijednosti zaštite. Više u video zapisu.

 

Miroslav Luketic

 

Slobodan Bobo Slovinić je svoje izlaganje usmjerio na njegovo učešće u projektu Lazaret i Kastelo – nadahnuće i motiv. Prvi dio obraćanja Slobodana Boba Slovinića se odnosilo na sve intezivniju i brutalnu devastaciju prirodnih, istorijskih, kulturnih i tradicionalnih vrijednosti koja se dešava na ovom području. Kako je cijelim svojim bićem neraskidivo vezan za ovaj bajkoviti dio obale, sve to doživljava veoma bolno, istakao je Slovinić.

Na sličan način kako je vezan za rodnu Budvu, postoji sudbinska i neraskidiva veza sa Petrovcem, odnosno sa, kako je kazao Slovinić, tri njegova raritetna inspiritivna dragulja Lazaret, Kastelo i Katič. Ta veza sa Kastelom i Lazaretom počinje od mladih dana, preko izrade diplomskog rada na fakultetu, a kasnije ona se ogleda kroz umjetnički i kreativni likovni rad. Dio velikog likovnog opusa Slobodana Boba Slovinića, odnosi se upravo na Lazaret i Kastelo. Više u video zapisu.

 

Slobodan Bobo Slovinic

 

Goran Pajović je kazao da mu je bila čast što je bio dio ovog projekta od samog početka. Izrazio je očekivanje, da će rad na ovom projektu, poslužiti nekome u budućnosti da nastavi dalja istraživanja, upravo onako kako su i oni koristili radove autora koji su već nudili određena saznanja o Lazaretu i Kastelu.

Zbornik treba posmatrati kao putokaz kroz vrijeme, jer se kroz prikazane radove može viđeti da je i u prošlosti bilo onih koji su se borili sa “nemirnim morem”. To nemirno more nije samo bura i jak vjetar, već i sve ono što nosi vrijeme i često ostavlja vidljive tragove, kazao je Pajović. Po njegovim riječima, danas postoji veliki broj savremenih tehničkih sredstava koja u velikoj mjeri mogu olakšati naučna istraživanja, ali i dati vjeran prikaz objekta kako je nekad izgledao. Više u video zapisu.

 

Goran Pajovic

 

Slobodan Bobo Mitrović je naglasio kako mu se čini da je nastupila neka vrsta apatije, kad je istraživački rad u pitanju. U tom smislu, ovaj projekat ima poseban značaj. On pokazuje kako se na pravi način jedno kulturno dobro valorizuje i kako to kulturno dobro ulazi u naše saznanje o njemu u svakodnevni život, kazao je Slobodan Bobo Mitrović.

U Crnoj Gori postoji solidna količina zbornika koji predstavljaju dragocjen zbir naučnih radova iz raznih oblasti ljudske djelatnosti. Ono što ih razlikuje od zbornika “Zidine nad nemirnim morem” je nedostatak dokumenata, fotografija, skica i sl. Upravo ovaj zbornik je dokaz jedne nove grafičke kulture, odnosno dokaz da bez obzira koliko je neki tekst kvalitetan, bez slike, skice, crteža, dokumenta, fotografije, nije ono pravo, istakao je Mitrović. U nastavku izlaganja analizirao je radove koji su objavljeni u Zborniku. Više u video zapisu.

 

Slobodan Bobo Mitrovic

 

Zbornik sadrži 15 naučnih, stručnih i umjetničkih tekstova različitih autora iz Crne Gore i Srbije (saopštenja sa okruglog stola i naknadno dostavljeni radovi), koji iz više aspekata tretiraju izabranu temu. Zbornik ima tri glavne cjeline koje tematski objedinjuju tekstove određenu problematiku: 1) Kastelo i Lazaret u sjeni prošlosti, 2) Kastelo i Lazaret na horizontima sadašnjice i budućnosti, 3) Kastelo i Lazaret kao nadahnuće i motiv, kao i posebnu, četvrtu cjelinu – Priloge. Publikacija ima B5 format, mekog je poveza, ima 160 strana, bogato je ilustrovana crno-bijelim vizuelnim prilozima (fotografijama, serigrafijama, likovnih djelima, arhitektonskim planovima, crtežima…). Recenzenti knjige su referentni stručnjaci na polju arhitekture, istorije i arheologije – akademik Branislav Mitrović, dr Miroslav Luketić i mr Jovan Martinović. Finansijsku podršku prilikom objavljivanja knjige pružila je firma “Tehno Sarap” iz Budve.

 

POŚETIOCI PROMOCIJE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7