Moderna galerija – Predavanje prof. dr Irine Subotić o jugoslovenskom slikaru Jovanu Bijeliću

 

 

 

U četvrtak 12. oktobra 2017. godine, u budvanskoj Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Budve), u okviru programa obilježavanja jubileja 45 godina ove Galerije, cijenjena istoričarka umijetnosti, prof. emeritus dr Irina Subotić iz Beograda, održala je stručno predavanje o stvaralaštvu i stvatalačkim fazama slikara Jovana Bijelića (1884-1963). Predavanje se odvijalo uz prateću prezentaciju sa brojnim reprodukcijama Bijelićevih radova i fotografija iz njegovog života, u cilju dočaravanja značaja i veličine opusa jednog od pionira jugoslovenske moderne, a potom i njenog istaknutog predstavnika.

Ovom prilikom, u maloj sali budvanske Moderne galerije izloženo je šest Bijelićevih radova, rađenih tehnikom ulje na platnu: četiri iz Narodnog muzeja Crne Gore sa Cetinja i dva portreta iz privatnog vlasništva Senke Subotić, sociološkinje kulture iz JU Muzeji i galerije Budve, inače autorke projekta.

U pratećem katalogu izložbe, prof. dr Irina Subotić je, pored ostalog, istakla: “Iako je za Jovana Bijelića ostalo upamćeno i zabeleženo da je on slikar čežnje za bosanskim  predelom par excellence, bilo da se radi o imaginarnim pejzažima ili konkretnim vizurama, njegovo celokupno stvaralaštvo pokriva široke oblasti kulturnog prostora nekadašnje zajedničke države, Jugoslavije. Na izvestan način, Bijelić je obeležio ceo naš dvadeseti vek modernizma: bilo da se radi o ranim delima kroz koja provejavaju iskustva impresionizma oslonjena na realističku podlogu, ili njegovi eksperimentalni radovi koji spadaju u sam vrh avangardnih istraživanja dvadesetih godina, približeni apstrakciji sa elementima futurizma i preispitivanja suštine autonomije predstave.”

Izložba se može pogledati do 22. oktobra.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =