Moderna galerija – Otvorena samostalna izložba slika Miroslava – Mira Šukovića

 

 

 

U srijedu, 20. septembra 2017. godine u  budvanskoj Modernoj galeriji, otvorena je samostalna izložba slika Miroslava – Mira Šukovića, slikara koji živi i stvara u Kolašinu i Podgorici. Miroslav Šuković rođen je 1977. godine u Bihaću. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Do sada je samostalno izlagao u Kolašinu, Podgorici, Kotoru, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Tivtu, te u Rijeci i Labinu u Hrvatskoj, Sarajevu i Beogradu. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona „Trinaesti novembar“ 2015. godine.

 

Na izložbi  u Budvi predstavio se sa 45 radova – slika i crteža nastalih u posljednjih nekoliko godina. O stilu i tematici svojih radova najbolje kaže sam autor: „Ako bi negdje trebalo svrstati to što radim, onda bi to bilo najbliže figurativnom egzistencijalizmu. U centru mog interesovanja je čovjek, i to u svom dvosmislenom aspektu. Trudim se da prenesem jaku emociju, koja jako djeluje na posmatrača, kako bi vidio sebe, svoje zlo i svoje dobro. To je i moj lični egzorcizam. Kroz mistiku i tajanstvenost prizora težim da dostignem nešto uzvišeno, što daje mir i što je utjeha namučenim i iskeženim glavama, čija patnja neće biti uzaludna”.

„Njegove slike tematski su vezane na negativne civilizacijske tokove, uslovljene kako tehnološkim razvojem tako i lošim pojavama koje se tiču osnovnih moralnih načela, na otuđenje čovijeka i kataklizmu humanih principa izazvanu svim tim. U novijoj crnogorskoj umjetnosti malo je slikara koji se sa tolikom predanošću, svim svojim bićem i cjelovito vezuju za temu koja ih obuzima. Ta neposredna i čista predanost temi manifestuje se, istovremeno, i snažno, i jednostavno, bilo da je riječ o liku, figuri, prostoru ili nekom drugom sadržaju” rekla je o kolašinskom umjetniku mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve, koja je i otvorila izložbu.

Na otvaranju je kao muzička podrška nastupila pijanistkinja Tanja Rašljić iz Beograda.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra. 

Izvještaj priredila: Senka Subotić

Autor fotografija: Miroslav Grubić

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + eight =