Moderna galerija – Otvorena izložba slika Rajke Kujundžijević

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

U Modernoj galeriji u Starom gradu, 18. marta 2016. godine, otvorena je izložba slika Rajke Kujundžijević. Na otvaranju izložbe govorili su Seka Slavković, profesorica u S.M.Š. “Danilo Kiš”, Tanja Kažanegra, Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Rade Ratković, Dekan fakulteta za biznis i turizam u Budvi. Nastupio je i duet – pijanista Nikola Vučković, direktor JU “Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi” i Dušica Dunja Kordić, violinistkinja.

 

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 1

 

Rajka Kujundžijević rođena je 1950. godine u Kotoru. Od kada pamti sebe zna i za slikarstvo. Rajka je svoju prvu samostalnu izložbu imala 1982. godine u Hotelu „Merkur“ u Bečićima. Nakon toga, na inicijativu poznatog slikara Jovana Ivanovića, organizovana je u sklopu Kulturnog centra u Budvi njena druga samostalna izložba 1983. godine u hotelu „Mogren“. Iste godine, u „Grand hotelu“ na Cetinju organizovana je i treća samostalna izložba. Slijede izložbe u galeriji Kulturnog centra u Kotoru (1985) i izložba na Zlatiboru (1992), u hotelu „Narcis“. Jedna od značajnijih i zapaženijih izložbi organizovana je u Vrbasu u galeriji Kulturnog centra 1993. godine. Slijede izložbe u hotelu „Slovenska plaža“ i u hotelu „Mediteran“ u Bečićima.

Rajka Kujundžijević učila je i usavršavala se uz poznate majstore slikarstva. U „Studiju za dizajn“ pri budvanskom Kulturnom centru, uz Rajka Flisa, slikara-dizajnera, izradila je brojne plakate za JU „Grad Teatar“. Ilustrovala je i knjigu dr Sava Bojovića „Bračni život“. Pored pomenutih samostalnih izložbi, izlagala je i na brojnim grupnim izložbama. Takođe, našla se u trećem izdanju knjige „Čudesna moć žene“ autora Triva Zolaka, u kojoj se piše o životima izabranih žena Crne Gore. Rajka je šest godina vodila školu slikanja, u organizaciji privatnog kulturnog centra „Imago“ iz Budve. Njene slike su našle put do mnogih svjetskih adresa.

 

Rajka Kujundzijevic

 

U katalogu koji prati postavku radova, autorka izložbe je objasnila proces nastajanja umjetničkog djela: “Kako jedan umjetnik razmišlja dok stvara umjetničko djelo – mnogi se pitaju dok stoje i posmatraju. Sve je individualno, od umjetnika do umjetnika. Jedno im je zajedničko. Osjećaj za ljepotu, jaka vizualizacija, nevjerovatno fotograsko pamćenje. Pokušaću, ovom prilikom, približiti moj proces stvaranja i viđenja umjetnosti.

Kada imam ideju, do najsitnijih detalja stvaram u glavi kompoziciju i boju. Naravno da dozvoljavam promjene tokom stvaranja jer je sve nepredvidivo i vođeno nekom nevidljivom silom – zato je umjetnost tako privlačna i intrigantna. Sve to vezujem uz tehniku ulje na platnu.

Sasvim drugi pristup imam kad je u pitanju akvarel ili akrilika ili u kombinaciji sa drugim sredstvima izražavanja. Stati pred bijeli papir, ući u avanturu zvanu slikarstvo, vrlo je uzbudljivo i odgovorno. Tu je baš sve nepredvidivo. Zaista je potrebno imati zanatske prakse, brzinu misli i emocija, hvatati trenutke prolaznostijer sam uslovljena brzim sušenjem prilikom slikanja. Ako mi se posreći i istrajem – rezultati su očaravajući.

U postavci izložbe u Modernoj galeriji postoje dva ciklusa – lirski ekspresionizam i ekspresionizam. Kroz gore navedene tehnike realizujem viđenja i snoviđenja svog života. Priroda je moj pokretač i ona me uči neumitnom znanju i ljepoti, svom svojom snagom pokreće moju kreativnost te je, stoga, moj moto: ako učiniš jedan korak ka božanskom, ono će učiniti hiljadu koraka prema tebi. Zato snovi imaju analogiju, vrlo blisku i na javi.

Nije slučajno da na ovoj izložbi povezujem dva ciklusa – prirodu i ritam. Sama po sebi priroda ima svoj ritam. Vođena nevidljivom rukom božanskog, uđoh u fazu, oko lirskog, zatim ekspresivnog, pri tom nailazeći na originalni izraz, gotovo slučajno. Oslobođena sjenki, jasnih boja i svedenih oblika nastao je ciklus Ritam.

Moj osobeni ženski rukopis smatram svojom prednošću jer mi ne manjka nježnosti, ljepote, snage i emocije u likovnom izrazu. Izreka da nije važno koliko uzmeš nego koliko daješ i ostaviš je, sigurna sam, vezana je za svakog umjetnika pa i mene.

 

DIO IZLOŽENIH SLIKA U MODERNOJ GALERIJI

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 2

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 3

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 9

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 4

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 5

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 6

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 7

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 8

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 10

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 11

Moderna galerija Budva - Izlozba Rajke Kujundzijevic - 12