Moderna galerija – Otvorena izložba slika i crteža Jovana Jova Ivanovića

 

 

Povodom svečanog obilježavanja Dana opštine Budva i u godini obilježavanja 45 godina postojanja i rada Moderne galerije, otvorena je izložba slika i crteža nedavno preminulog slikara Jovana Jova Ivanovića (1931–2017). Ova izložba dio je bogatog programa JU Muzeji i galerije Budve kojim se na prigodan način doprinosi obogaćivanju kulturnih sadržaja u našem gradu, tokom tradicionalne manifestacije Budvanski novembarski dani.

Jovan – Jovo Ivanović rođen je u Budvi, 22. oktobra 1932.godine u trgovačkoj porodici. Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, jedno vrijeme je lutao i tražio oblast koja ga interesuje. Krenuo je u cetinjsku gimnaziju, pa zatim se obreo u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

Zanimljivo je istaći da je Ivanović u istoj školi diplomirao na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića. Potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Poslije Beograda usavršavao se u Francuskoj i Italiji, a studijsko putovanje imao je u Čehoslovačkoj. Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji i Austriji, Belgiji … Od 1964. je član ULUCG- a od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Među posljednjima je izložba Vrhovi savremene crnogorske umjetnosti u Kulturnom centru u Parizu 2004. godine a zatim u Bariju, Podgorici i Baru.

Bio je aktivni, učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti “13 novembar” na Cetinju, na kojem je 1974.dobio i nagradu. Učesnik je više puta i čačanskog salona “Nadežda Petrović.”

Od prve izložbe pa sve do današnjih dana slavi ljepotu svoga drevnog grada jer je Budva bila i ostala prisutna u svim njegovim porama. Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne  galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije. Kako je zapisala Olga Perović “Jovo je u galeriji radio na način onih uglednih crnogorskih stvaralaca koji su shvatili značaj stvaranja evropske kulturne klime u Crnoj Gori dajući dosta svoje energije na kvalitetno uobličavanje institucije na uštrb svog ličnog umjetničkog rada.”

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari; Olga Perović, Milan Coko Marović, Ratka Ćetković, Mladen Lompar, Tatjana Pejović, Ljiljana Zeković, Miodrag Kolarić, Đorđe Kadijević, Zoran Markuš, Antun Karaman, Mihajlo Bošnjaković, Dragan Radovanović, Petrica Duletić, Miodrag B. Protić, Ognjen Radulović, Nataša Nikčević, Ljubica Miljković, Bogdan Musović, Anastasija Miranović, Lucija Đurašković, Marija Mihaliček.

Ostali su i zabilježeni tekstovi iz pera Čeda Vukovića, Mila Milunovića, Mira Glavurtića, Nikole Vujoševića, Branke Bogavac, Sava Gregovića, Vasa Stanišića, Stanka Papovića.

Snimljene su mnogobrojne emisije i gostovanja kako u jutarnjim  programima tako i prilozi u informativnim, zabavnim emisijama i obrazovnom programu na kanalima bivše EX JU, TV Crna Gora i TV Budva.

Ivanovićev lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su: Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Uspješno se bavio pedagoškim radom u budvanskoj osnovnoj školi Stefan M. Ljubiša gdje je sa uspjehom držao časove likovnog vaspitanja.

Pored nagrade Cetinjskog likovnog salona na Cetinju dobio je nagradu grada Budve 1974, II Nagradu za slikarstvo u Italiji (Matera), 1976, kao i Nagradu ULUCG za crtež “Milo Milunović”, Titograd 1989.

Preminuo je 2017. godine u Budvi.

Na početku programa, u ime Ustanove, prisutne je pozdravio poslovni sekretar Dušan Medin, koji je i vodio program. Medin je podsjetio da je Jovo Ivanović bio osnivač Moderne galerije i dugogodišnji rukovodilac. Istakao je i da je ovaj renomirani umjetnik, čije je stvaralaštvo priznato i cijenjeno na mnogo širim prostorima od Budve, Crne Gore i Jugoslavije, rođen u Budvi, gdje je odrastao, a potom se školovao na Umjetničkoj školi u Herceg Novom kod uvaženih profesora, klasika crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, a kasnije usavršavao u Beogradu i van granica naše zemlje. Više u video zapisu.

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković, kazala je, između ostalog: „bez Jovove vizionarske ideje o postojanju ovakvog jednog kultnog kulturnog prostora u srcu stare Budve, kakav je Moderna galerija, ne bi se ni mi večeras mogli ovdje sabrati, te kroz godine koje su za nama, oplemenjivati svoj duh izložbama vrhunskih autora sa našeg prostora, prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta. Više u video zapisu.

Predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović, otvorio je sinoćnju izložbu i tom prilikom, između ostalog, rekao: „Duh Jova Ivanovića i dalje je živ, večeras možda snažnije i življe nego ikada prisutan. I to upravo dok smo mi, njegovi prijatelji i znani i neznani poštovaoci, sa svih strana okruženi njegovim brojnim slikama i crtežima. I to baš u Modernoj galeriji, čijem je osnivanju i nastanku lično najviše doprinio. Više u video zapisu.

Ćerka Jova Ivanovića, Marija, na kraju je, u ime porodice Ivanović, zahvalila svima što su večeras došli u velikom broju i dirljivim riječima podsjetila na lik i djelo svoga oca, koji je iznad svega volio svoj grad i Budvane. Više u video zapisu.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve, koja je na početku programa otpjevala jednu od Ivanovićevih omiljenih pjesama „Pjesma Budvi“ (tekst Milorad Perazić), a na kraju tradicionalnu primorsku ojesmu„Sitan kamen do kamana“. Video zapis.

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Otvaranju ove izložbe prisustvovao je izuzetno veliki broj ljudi iz Budve i drugih gradova – veći nego na bilo kom ranijem programu. Ogromno interesovanje, svakako, treba razumijeti kao odraz poštovanja prema nedavno preminulom slikaru i likovnom pedagogu.

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Izložba se može pogledati u Modernoj galeriji do sredine januara, a čini je oko 50 slika i crteža iz brojnih privatnih kolekcija, ustanova i preduzeća. Izložbu prati reprezentativan i bogato opremljen katalog, sa tekstovima Dragane Ivanović (supruge i istoričarke umjetnosti), Slobodana Boba Mitrovića (arhitekte i Jovovog prijatelja) i Lucije Đurašković, istoričarke umjetnosti i Ivanovićeve koleginice.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 11 =