Moderna galerija – Otvorena izložba Naoda Zorića

 

 

Izložba slika i crteža Naoda Zorića, koja se sastoji od 26 radova rađenih tehnikama ulje i ugalj na platnu, kao i kombinovanim tehnikama otvorena je u srijedu 27. juna 2018. godine, u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije Budve) u Budvi.

Svečani dio otvaranja započeo je kompozicijom na klaviru koju je izvela Marina Dinić.

 

Na otvaranju je govorila istoričarka umjetnosti, gospođa Petrica Duletić čiji dio govora prenosimo:

„Naod Zorić je autentičan stvaralac. Jedan od onih čije je umjetničko djelo bitno  za sagledavanje recentne crnogorske likovne scene. Ono daje snažan pečat domaćoj umjetničkoj produkciji u tri  protekle decenije.  U stvaralačkoj genezi ovog autora nije bilo dilema, kolebanja i kompromisa. Pažljivo gradeći likovni rukopis, stvorio je opus koji, nezavisno od medija u kojem je transponovana ideja, svoje inspirativno polazište ima u realnim formama. Kompleksnost njegove stvaralačke ličnosti  prvenstveno se može pratiti kroz paralelno bavljenje  slikarstvom i crtežom.

Različite mijene u opusu i znatan broj djela svjedočanstvo su kreativnog potencijala. Naodova  estetska uporišta prepoznatljiva su u smjenjivanju ekspresionističkog i sintetizovanog slikarstva, što znači da je autorski pristup bazirao na izražavanju  energetskih podsticaja koji učestvuju u izgradnji slojevitih, teksturnih titraja slike…“

Nakon otvaranja izložbe publika je prisustvovala predstavljanju monografije i projekciji filma pod nazivom „Naod“. Na promociji su govorili, direktorica Ustanove, mr Lucija Đurašković, istroričarka umjetnosti, gospođa Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, pjesnik, Radomir Uljarević, i na samom kraju publici se obratio i umjetnik, Naod Zorić. Moderatorka večeri bila je gospođa Stanka Rađenović Stanojević.

Izložba Naoda Zorića biće otvorena do 15.jula.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =